Marga Jacobs
02-11-2020

Een dag in het leven van Sales Advisor Marga Jacobs

Marga Jacobs werkt net 1 jaar bij Care. Ze is Sales Advisor regio “Sud” (Brussel, Vlaams-Brabant en Wallonië). Wij luisteren even bij Marga hoe het is om haar vroegere saleservaring in de productsector toe te passen op schoonmaakdiensten.

Hoe ben je bij Care terecht gekomen?

Na jaren in buitendienst verkoop heb ik een tijdje samen met mijn man een zaak in diverse bubbels, (cava’s, champagnes,…) gehad. We organiseerden evenementen en tasting@home parties. Dat was heel leuk om te doen als bijberoep, maar moeilijk om van te leven. Ik ging dus opnieuw aan de slag in de verkoop van schoolmeubilair, interactieve borden, …. Een leuke sector, maar ik had moeite met de mentaliteit van de kleine organisatie waar ik werkte. Dat maakte het lastig om mijn job graag te blijven doen. Toen ik mijn ontslag kreeg, besloot ik in de verkoop te blijven maar liefst in een groter bedrijf. Het interimkantoor waar ik toen naartoe ging, wilde mij bij Care voorstellen. Het was helemaal anders dan de producten die ik kende uit het verleden, maar toen ik naar de website van Care keek, beviel mij dat wel. 

Het eerste persoonlijke gesprek met HR was heel relax. Het ging over de keuzes die ik in mijn carrière had gemaakt en mijn interesses. De vragen gingen niet zuiver over mijn loopbaan, ik kon veel over mezelf vertellen en dat was fijn. De HR Business Partner vertelde toen ook wat Care deed maar vooral wie Care was: het groepsgevoel, de waarden, het belang van werknemers, ... Toen ik buiten kwam na het gesprek had ik een positief gevoel. Het bedrijf toonde duidelijk structuur, maar toch met een fijn samenhorigheidsgevoel. Het goede gevoel was wederzijds en al snel volgde de tweede afspraak met de Sales Manager Chantal en de CEO. Dat ging ook heel vlot.

Toen ik mocht opstarten, werd ik met open armen ontvangen. Ik kreeg een rondleiding en ik werd voorgesteld aan de collega’s op kantoor. De eerste weken was ik veel in Deurne en ik maakte er een gewoonte van om ’s ochtends even langs alle afdelingen te lopen. Dat was goed voor mezelf om alle namen te oefenen, maar het werd ook geapprecieerd door de collega’s. Op vlak van opleidingen waren de eerste weken en maanden goed gevuld.  Ik kom niet uit de schoonmaakwereld en had dus veel te leren. Eerst kreeg ik intern uitleg rond alle systemen, daarna heb ik gedurende 5 dagen de opleiding tot schoonmaakmedewerker gevolgd en nadien een sopstage gedaan bij een paar klanten. Het was en is nog steeds een zeer leerrijke tijd voor mij. Nu krijg ik nog regelmatig mogelijkheden voor extra opleidingen. 

Hoe verloopt een dag als sales advisor?  

Als eerste check ik mijn mails: is er iets dringend binnengekomen van de vorige avond? Indien nodig, herbekijk ik mijn planning. Mijn dagen zijn heel gevarieerd: ik ga naar afspraken door onze call agent of door mezelf ingepland. Soms heb ik een hele dag afspraken. Die probeer ik zoveel mogelijk te groeperen in een bepaalde regio, al lukt dat niet altijd. Ik hou ook blokken vrij voor administratie: offertes, calculaties, opvolging van dossiers, mijn prospectielijst aanvullen, ... 

Voor tenders werken we in tandem met de Sales Manager of Calculator. Ik probeer ook maandelijks een networking event bij te wonen. Al is dat door de Corona-periode op een iets lager pitje.

De laatste maanden volgde ik een paar sales trainingen rond prospectie en onderhandelen. Ik vind het leuk om bij te leren of mijn kennis op te frissen, zelfs al zit ik al jaren in de verkoop. Je krijgt extra inzichten en die kan je dan naar je hand zetten en in je gesprekken verwerken.  

Wat vind je belangrijk tijdens prospectie?

Ik probeer in regio’s te prospecteren waar we al actief zijn. Als dienstenbedrijf is het operationeel makkelijker wanneer er al mensen in de buurt aan het werk zijn, zodat we ze eventueel meer uren kunnen geven. Wat niet wil zeggen dat ik andere regio’s links laat liggen. Ik kijk overal waar ik langskom uit naar mogelijke bedrijven en zeker als het mooie, grote of nieuwe gebouwen. Dat zijn toch een beetje paradepaardjes. Ik zoek dan info over die bedrijven op om te zien of ze ook de focus leggen op de waarden die bij Care belangrijk zijn, bijvoorbeeld rond de SDG’s. Zo weet ik wat vooraf al wat zij belangrijk vinden.

Tijdens het eerste gesprek wordt duidelijk wat er echt speelt bij die klant. En dan weet je of er een match is, of de prospect mee gaat in het verhaal van Care. Mijn verkoopgesprekken gaan over meer dan alleen maar uren schoonmaak: de visie van Care op vlak van duurzaamheid, hoe we omgaan met onze werknemers, de voordelen van onze zusterbedrijven, de manier van werken op de vloer, het groepsgevoel,… Klanten appreciëren het dat je als bediende mee op de werkvloer bent gaan staan, omdat je dan echt weet je hoe het eraan toe gaat. Ook het feit dat je als sales in beeld blijft nadat de opdracht is overgedragen aan operations, ervaren prospecten als een pluspunt. Ik probeer met een duidelijke uitleg de mogelijke twijfels weg te nemen en vertrouwen op te bouwen.

Is er een andere manier van werken tijdens Corona?

Ik zie de collega’s nu veel minder, er wordt nog steeds veel van thuis gewerkt. Op een bepaald moment was ik mijn eilandje wel beu en dan was ik al blij met een Teams meeting met de groep.

Bij prospecten ben ik tevreden dat ik nu terug de offertes mag gaan voorstellen ter plaatse. Face-to-face is toch anders dan voor een scherm... Een leuke corona-anekdote: ik deed zelfs een plaatsbezoek via Teams. De prospect had mij vooraf een plannetje doorgestuurd via mail en liep tijdens onze online meeting met de gsm door het kantoor om mij alles te laten zien. De vloerbedekking: telefoon naar beneden, en de airco: hup, telefoon in de lucht 😊. Heel creatief en meedenkend. En we hebben de opdracht uiteindelijk ook mogen uitvoeren!

Wat vind je tof aan de job?

Ik hou van de afwisseling, van het contact met de klanten en de collega’s, van de adrenaline en de deadlines bij grote dossiers, de kick bij nieuwe projecten,… We hebben een tof team binnen sales en het is een tof bedrijf in zijn geheel. Het is fijn om je ondersteund en gewaardeerd te voelen. Werken bij Care voelt heel natuurlijk, ondanks dat het allemaal vrij recent is. Het is een job die geen job is voor mij, ik noem het mijn “speeltuin”.

Waarom zouden klanten bij Care moeten komen?

Omdat wij het beste zijn 😊. Onze klanten worden goed gesoigneerd. Zoals ik al zei, heerst er een fijn groepsgevoel. Medewerkers die zich gewaardeerd en gesteund voelen in hun job, doen hun job graag en goed. En dat komt ten goede van onze klanten.

#werkplezier #professioneleschoonmaak #officecleaning 

Weetje over jezelf

Één keer per week volg ik een Zumba-les om wat in conditie te blijven en ik ga graag wandelen met de honden. We hebben twee geadopteerde Roemeense straathonden, dat zijn onze kinderen nu. Want van onze 3 kinderen zijn er intussen al 2 het huis uit en daar moeten we niet echt meer voor “zorgen”. We plannen vooral reisjes en uitstappen waar onze honden met ons mee kunnen.

Weetje Marga

Meer blogs

Blogheaderbeeld 1470X600 Duurzaam sanitair
duurzaamheid, personeel

Partner Mondo Spechim levert duurzame sanitaire artikelen en diensten

Voor duurzame sanitaire artikelen en diensten rekent Care op Mondo Spechim. Een gesprek met Product Manager Franckie Vermoere.
07-04-2023
3 min.
Blogheaderbeeld 1470X600 DC 03 (1)
duurzaamheid, welzijn, gezondheid, personeel

Hoe uw computer en toetsenbord reinigen

Uw toetsenbord regelmatig grondig reinigen is geen overdreven luxe. Hoe u dat doet? Dat vroegen we aan onze partner DataClean.
07-04-2023
4 min.
Blogheaderbeeld 1470X600
duurzaamheid, welzijn, gezondheid, personeel

WELL Building Standard vertegenwoordigt de Care-waarden

De gezondheid en het welzijn van de mens stimuleren in een gebouw, dat is waarvoor WELL Building Standard staat. En laat dat nu net al jaren hét stokpaardje van Care zijn.
14-03-2023
3 min.