Blogheaderbeeld 1470X600 DC 03 (1)
07-04-2023

Hoe uw computer en toetsenbord reinigen

Huidvet, vuil en bacteriën. Wat er in en op uw toetsenbord zit en leeft, is niet fraai. En als meerdere mensen hetzelfde toetsenbord gebruiken, dan zit u met een echte ziekteverspreider. Uw toetsenbord regelmatig grondig reinigen is dus geen overdreven luxe. Hoe u dat doet? Dat vroegen we aan onze partner DataClean.

 

DataClean: professionele reiniging IT-apparatuur

In een vorige blog vertelden we u al waarom we DataClean inschakelen voor de professionele reiniging van IT-apparatuur bij een klant. Onder die apparatuur vallen ook de computer, het toetsenbord en de muis. Die gebruikt u elke dag en daardoor krijgen ze heel wat te verduren. Maar door ze regelmatig een grondige onderhoudsbeurt te geven, verlengt u de levensduur ervan aanzienlijk.

Monica VV Dataclean – toetsenbord reinigen
Joyce Wijnja Dataclean (1)

Preventieadviseur Monica Van Vlierberghe en Field Operator Joyce Wijnja van DataClean vertellen waarom uw computer en toetsenbord schoonmaken zo belangrijk is, hoe zij het aanpakken en hoe u zelf aan de slag kan.

 

Hygiënische werkplekapparatuur en een goed bedrijfsimago

“Een toetsenbord, muis en telefoon zijn een bron van bacteriën”, valt Monica met de deur in huis.

“Dat is logisch, want ze komen voortdurend in contact met je handen. En als er een ding is dat we geleerd hebben van de coronapandemie, dan is het dat ziektes via handen worden verspreid. Bovendien eet iedereen wel eens achter zijn computer. Ook die kruimeltjes zijn een magneet voor bacteriën.”

“Vroeger waren de toetsenborden wit en dan zag je het vuil goed”, weet Joyce. “Op zwarte klavieren valt het vuil minder op, maar dat wil niet zeggen dat het er niet is.” (lacht)

Maar volgens Monica is hygiëne niet de enige reden om uw computer en toetsenbord regelmatig te reinigen. “Een vuil toetsenbord en computer vol stof aan de receptie, een smerige tablet waarop bezoekers zich moeten registreren of een vieze laptop die je meeneemt naar een presentatie … Je klanten vormen zich meteen een beeld van je bedrijf. En dat is geen goed beeld”, benadrukt ze.

Reinig uw toetsenbord regelmatig

Reinig uw toetsenbord regelmatig. Want een vuil toetsenbord is onhygiënisch én geeft een deuk aan uw bedrijfsimago.

Kies duurzaam: onderhouden is beter dan vervangen

“We beseffen dat een goedkoop toetsenbord nauwelijks meer kost dan een professionele reinigingsbeurt”, geeft Monica toe. “Maar wat ga je dan doen als je toetsenbord het begeeft? Telkens een nieuw kopen en het oude weggooien? In het kader van duurzaam ondernemen kun je dat niet verantwoorden.”

“Wij ijveren voor duurdere, maar kwaliteitsvolle apparatuur gemaakt in goede werkomstandigheden. Als je die apparatuur goed onderhoudt, dan heb je daar enorm lang plezier van.”

 

Hoe DataClean toetsenbord en computer reinigt

“De ene werkomgeving is de andere niet. Zo ziet IT-apparatuur in een fabrieksomgeving harder af dan in een kantoor.” Maar zelfs in een kantoor raadt Monica aan om alle apparatuur twee keer per jaar professioneel te laten reinigen. “Ook computers hebben dat onderhoud echt nodig. Ze zuigen vaak meer stof op dan een stofzuiger. En technologie en stof gaan nu eenmaal niet samen. Bovendien hebben wij de juiste materialen voor een correcte reiniging.”

Joyce haalt er een voorbeeld bij. “Bij een van onze klanten onstond ooit brand door de ophoping van stof in een computer. Sindsdien verplicht de brandverzekering het bedrijf om periodiek alles te laten reinigen door een professionele firma. Zo zijn wij daar terechtgekomen.” 

Voor&Na
Computer stofzuigen

“Uiteraard zetten we eerst de computer uit. Daarna openen we het apparaat zodat we goed aan het stof kunnen. Met een persluchtmachine blazen we het vastgekoekte stof los en zuigen we dat op met een kleine, krachtige stofzuiger”, legt Joyce uit.

Door uw computer regelmatig te reinigen, verlengt u de levensduur

Toetsenbord en muis schoonmaken

“Eerst stofzuigen we het toetsenbord en verwijderen we restjes tussen en onder de toetsen met onze kwast. Zo halen we alle stof, kruimels en nietjes weg. We stofzuigen ook het scherm, want in dat rooster zit vaak veel stof. Dan gaan we aan de slag met onze basis- en speciale producten voor bepaalde vlekken zoals plakresten en inktvlekken. Met een kammetje gaan we nog eens tussen de toetsen en met een kwastje drogen we alles goed af zodat er geen vocht in het toetsenbord druipt.”

“Daarna nemen we ook de muis en telefoon onder handen met onze chassiscleaner. Daarmee wassen we ook het scherm af. Dan nog met een microvezeldoekje erover en … klaar.”

Reiniging Toetsenbord, Muis En Telefoon (3)

 

Zelf uw toetsenbord reinigen
Maar wat als u (vaak) thuiswerkt en u dus zelf uw muis, scherm en toetsenbord moet reinigen?
“Je hoeft niet meteen je stofzuiger boven te halen. Die is te groot en toch niet krachtig genoeg”, aldus Joyce. “Maar je kan wel aan de slag met kwastjes.”

Gebruik kwastjes met echt varkenshaar, die verliezen geen haren. Want het laatste dat je wilt, zijn haren in je toetsenbord.”

Stap 01 Small
Stap 02 Small
Stap 03 Small
Stap 04 Small
Stap 05 Small
Stap 06 Small
Stap 07 Small
“Klop je toetsenbord eerst uit en ga dan met het kwastje tussen de toetsen. Maak een microvezeldoek nat met water en wat allesreiniger. Wring de doek goed uit zodat die wat vochtig is en ga over je toetsenbord. Daarna droog je alles af met een tweede doek. Gebruik ook voor je scherm en muis een vochtige doek en droog na.”
EXTRA TIPs
“Gebruik nooit een spray op je apparatuur. Want dat vocht kruipt overal tussen.” – Joyce
“DataClean verkoopt kant-en-klare reinigingskits. Daarin zitten alle spullen die je nodig hebt om zelf je pc, muis en toetsenbord op een correcte manier te reinigen.” – Monica
reiniging toetsenbord en computer - Reinigingskit

Roep voor een grondige reiniging van uw IT-apparatuur dus altijd professionele hulp in. Als Care voor uw kantoorschoonmaak instaat, dan regelen wij deze periodieke reinigingsbeurt voor u. Wilt u daarover meer info? Neem contact op.

Meer info mail Chantal

Meer blogs

Duurzaam Ondernemen Care schoonmaakbedrijf
duurzaamheid

Care als voorbeeld van duurzaam ondernemen

Care zet al meer dan 45 jaar in op duurzaam ondernemen. Al heel wat goede doelen en projecten zijn de revue gepasseerd. De laatste jaren geven we dit ook structureel vorm door deel te nemen aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO). Maar wat houdt dat juist in? En hoe vertaalt zich dat in de praktijk?
21-04-2021
5 min.
Itstaffingopleidingopdcreinigingscherm2
kantoorschoonmaak, partners, PC cleaning

Professionele reiniging IT-apparatuur en datacenters door DataClean

In een kantoor zijn computers niet weg te denken. Al die IT-apparatuur is enorm gevoelig voor vocht en stof. Daarom is de professionele reiniging ervan echt specialistenwerk.
21-09-2022
3 min.
Blogheaderbeeld 1470X600 Duurzaam sanitair
duurzaamheid, personeel

Partner Mondo Spechim levert duurzame sanitaire artikelen en diensten

Voor duurzame sanitaire artikelen en diensten rekent Care op Mondo Spechim. Een gesprek met Product Manager Franckie Vermoere.
07-04-2023
3 min.