Care: meer dan een bedrijfsnaam

Onze naam is belangrijk voor ons. "Care" is namelijk de manier waarop we kijken naar de wereld waarin wij leven. Wij willen geen koud bedrijf zijn dat enkel bezig is met de cijfers.

Wij willen als organisatie onze verantwoordelijkheid nemen en ons steentje bijdragen tot een betere wereld.
Of het nu gaat over het milieu, onze eigen medewerkers, maatschappelijke issues dichtbij of in het buitenland. Op heel wat verschillende manieren zijn wij actief bezig met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen.

Impact op onze omgeving

MVO - duurzaamheid - impact

Care is al sinds de beginjaren bezig met Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. Net zoals bij de andere Vebego-bedrijven, maakt dit deel uit van ons DNA. 

Ondertussen is er een evolutie geweest van MVO naar duurzaamheid: duurzame relaties met de natuur, met mensen die voor ons werken, met klanten en duurzame winst zodat we opnieuw kunnen investeren in people, planet en profit.

De laatste stap in ons proces gaat over impact: wij willen met alles wat we doen een positieve impact hebben op de wereld rondom ons. Hiervoor kozen we een aantal doelstellingen uit de 17 SDG's van de Verenigde Naties.

Aan deze doelstellingen hangen we KPI's en projecten zodat we ook weten welke impact we hebben en hoe groot die is. Zowel voor Care als voor de andere Vebego-bedrijven, en het geheel. Dit gaat al makkelijk over 4 landen, meer dan 100 bedrijven en meer dan 35.000 medewerkers.

Lees hieronder welke SDG's bij Care op het programma staan. Voor meer info over de Impact voor heel Vebego: www.vebego-impact.com

Jaarverslag is duurzaamheidsverslag

Care is zich ervan bewust dat haar activiteiten (in)direct invloed hebben op de maatschappij en het milieu. Daarom werken we niet met een jaarverslag met puur financiële gegevens. Maar wel met een document dat vertelt over onze impact op onze omgeving en over de duurzame strategie die we volgen.

Het verslag heeft een doorlooptijd van 3 jaar en werd tot hier toe 2 keer gepubliceerd:
Lees hier het verslag van 2011.
Lees hier het verslag van 2013.

Onze beleidsverklaringen omtrent kwaliteit, veiligheid en milieu kunnen ook per mail opgevraagd worden via info@care.be

SDG projecten

Sustainable Development Goals

Vanuit de richtlijnen van de Verenigde Naties rond SDG's heeft Vebego ervoor gekozen om met al zijn bedrijven te werken op 2 doelen:

 • Good health
 • Decent work

Daarnaast gaat Care actief werken op 2 extra doelen:

 • Clean water
 • Reduced inequalities

Betekenisvol werk

<Decent work>

Elk jaar nemen we een tevredenheidsenquête af bij onze medewerkers. Het ene jaar via Great Place to Work (Beste Werkgever) en het andere jaar via onze eigen METEO.

Vanaf 2017 werd de METEO vervangen door Betekenisvol Werk. Dit is een onderzoek door Vebego opgezet, gebaseerd op een studie van de universiteit en op de bestaande vragen van de METEO’s van elke Vebego-bedrijf.

Elk Vebego-bedrijf had tot hier toe zijn eigen vragenlijst en eigen methodes. Dit maakte het in het verleden moeilijker om te vergelijken of om van elkaar te leren.

Dankzij www.betekenisvolwerk.be krijgen we nog betere inzichten in de goede en minder goede punten. En kunnen we nog gerichter actie ondernemen.

Volgende thema's werden bevraagd:

 • Plezierig samenwerken
 • Aandacht en betrokkenheid van bovenaf
 • Goede randvoorwaarden
 • Weten waarom je het werk doet
 • Ontwikkeling van vakmanschap

Dit waren de scores voor onze arbeiders en bedienden:

7,5/10 tevreden
7,9/10 geluk
74,7% vitaal

In september doen wij deze enquête opnieuw.

Vebego Bouwreis

<Reduced inequalities>

Wouter Heggerick (deelnemer april 2019 Sri Lanka) vertelt:

"’s Ochtends arriveren we op de bouwplaats en worden we onthaald als helden. We krijgen bloemenkransen, bloemen en bladeren. De ceremonie start, de eerste lokale maaltijd wordt soldaat gemaakt en dan doen we eindelijk waarvoor we gekomen zijn: werken. Stellingen worden ‘veilig’ opgesteld en de schilderwerken binnen en buiten gaan van start. De volgende dagen komen er nog taken bij: beton maken (écht zwaar manueel!), de tuin inrichten, algemene schoonmaak en natuurlijk de afwerking van de schilderwerken. Het Community Center in Nikaweratiya is volledig afgewerkt en het resultaat is fantastisch!
Maar we moeten niet alleen werken. De Foundation zorgt ook voor verschillende nevenactiviteiten die op een bepaalde manier telkens een enorme indruk maken op ons. We bezoeken vrouwen die ons met fierheid hun microbedrijfjes tonen, de lokale tempel, het lokale schooltje en de markt. Verder had ik ook de kans om met de opbrengst van een wafelenbak in Deurne extra zaken aan te kopen voor de vrouwen. Op het schooltje heb ik tientallen boeken gekocht en later zijn we in de winkel schoonmaakartikelen gaan halen!
Voor we het goed en wel beseffen, is de week voorbij. De groep collega’s is een groep vrienden geworden, we hebben alle mooie facetten van het land in ons opgenomen en de Nederlanders kennen heel wat (nieuwe) Vlaamse/Gentse woorden. Tijd om ons boeltje pakken voor de laatste avond, dichter bij de luchthaven. We sluiten de reis af met zon, zee en strand maar ook met een moment van bezinning om vast te stellen dat we #impact hebben gemaakt op de lokale vrouwen in Nikaweratiya, op de lokale bevolking, maar ook op elkaar.
Moe maar voldaan begint de volgende ochtend de terugreis. In Dubai volgt het afscheid van de Duitse en Zwitserse collega’s. Op Schiphol neem ik van de bijna volledige bende afscheid en krijg ik nog een taxi naar Breda. Wanneer ik mijn vrouw op mij zie wachten, besef ik pas dat het nu écht helemaal gedaan is. Laat op de avond belanden we in onze zetel thuis. Het vertellen kan beginnen en de mooie momenten komen één voor één terug …"

Partner Made Blue

<Clean water>

Vroeg u zich al eens af hoeveel water één uur schoonmaken kost? Gemiddeld 50 liter, blijkt uit onderzoek. Bij Care lukt het met… 30. Hoe we die 20 liter besparen? Door efficiëntere producten te gebruiken en onze medewerkers te trainen in duurzame technieken.

Wie strijkt de winst op van die besparing? U als klant alvast de helft. De andere helft schenken we aan MADE BLUE – de organisatie achter de actie ‘een liter voor een liter’. Voor elke liter water die Care bespaart, realiseren zij een liter drinkbaar water in ontwikkelingslanden.

Care doneerde in de afgelopen jaren al 25 miljoen liter schoon drinkwater! Daarmee gaven we maar liefst 343 mensen tien jaar lang toegang tot schoon drinkwater. 

Lees meer op www.madeblue.org.

People, planet and profit

Goede doelen dichtbij en verder weg

Een deel van de winst die wij maken, investeren wij in projecten in ons land of het buitenland. Als klant werkt u hier dus onrechtsreeks ook aan mee.

 • Vebego Foundation, de stichting van ons moederbedrijf Vebego, stuurt sinds 2004 meerdere keren per jaar medewerkers op 'bouwreis' naar ontwikkelingsgebieden. Er gingen in totaal al 28 Care-medewerkers mee, die woningen of gemeenschappelijke ruimtes bouwden en hun kennis met de plaatselijke bevolking deelden.
 • Enkele medewerkers van Care waren actief in de Kiran Priya Trust in India en de Kiran Priya vzw in België. Dankzij beide organisaties kunnen gemotiveerde Indische kinderen naar school blijven gaan.
 • De Care-medewerkers hebben via Plan België 12 kinderen in ontwikkelingslanden geadopteerd.
 • Bij Moeders voor Moeders, een vzw die steun geeft aan gezinnen met jonge kinderen die het financieel moeilijk hebben, adopteren we (symbolisch) 8 kindjes.
 • We verzamelen elk jaar opnieuw kledij en speelgoed voor kansarmen via verschillende Antwerpse vzw's.

Duurzaam omspringen met onze aarde

Het milieu is een belangrijk aandachtspunt voor Care. We willen een schone aarde voor iedereen.

Duurzaamheid betekent voor ons meer dan mooie woorden: 

 • Onze schoonmakers maken gebruik van geluidsarme, energiezuinige machines met een lange levensduur. We gebruiken voor onze schoonmaakmiddelen geen milieubelastende grondstoffen waarvoor effectieve alternatieven bestaan.
 • Wij werken met milieubewuste bioproducten van Alpheios onder de merknaam Vive.
 • Wie komt werken met de fiets of het openbaar vervoer, krijgt een vergoeding. We stimuleren carpooling en beperken verre verplaatsingen. Onze schoonmakers krijgen werk in de eigen regio.
 • Wij stimuleren dagschoonmaak bij onze klanten. Dit is goed voor de band met de schoonmaker, maar werkt ook elektriciteitesbesparend!

Care heeft als een van de weinige schoonmaakbedrijven een ISO 14001 milieucertificaat voor ons kantoor in Deurne. Onze visie over het milieubeleid hebben wij uiteengezet in een milieubeleidsverklaring.

Deel dit artikel: