Plan International Belgium 1 1024X512 1
22-11-2022

Duurzame samenwerking met Plan België

Bij Care blijft het niet bij praten over duurzaamheid en maatschappelijk verantwoord ondernemen, we zetten woorden ook om in daden. En net daarom is Jochem Roels van Plan International zo lovend over Care. Onze duurzame samenwerking vindt hij een uitzonderlijk verhaal. Tijd voor een gesprek.

Duurzame samenwerking start toevallig

Jochem Roels is Director Business Development & Innovation bij Plan International. Hij herinnert zich nog hoe Sien De Clerck, toen Sales voor de regio Oost-Vlaanderen bij Care, langskwam om de schoonmaakdiensten van Care voor te stellen. “Dat moet eind jaren ‘90 zijn geweest. Al snel mondde het commerciële gesprek uit in een persoonlijke babbel. Ze was geïnteresseerd in Plan International België en vroeg zich af hoe Care, naast het schoonmaakverhaal, ook onze organisatie en dus de Plankinderen kon steunen.”

Sien kaartte het idee aan bij Care om planouder te worden en daarbij het personeel te betrekken. “Medewerkers staan een deeltje af van hun loon – van een halve euro tot vijf euro. Zo kan iedereen een steentje bijdragen. En Care verdubbelt dan dat bedrag. Omdat er meer dan vijftig medewerkers hun steentje bijdragen, dikt dat bedrag snel aan. Nu, zoveel jaar later, schenkt Care twaalf kinderen zo een betere toekomst.”

Survive Header Small 201202 Bgd 02 0
Pi 2020 2021 Impact Nl 72Ppi 0

Plan International België in een notendop

“Wij zijn een kinderrechtenorganisatie en ijveren onder andere voor betere en meer toegankelijke opleidingen zodat ieder kind de kans krijgt om tot 18 jaar naar school te  gaan. Maar in de praktijk merkten we al snel dat het verschil tussen meisjes en jongens groot is. Zo gaan jongens vaak tot hun 15de naar school en meisjes maar tot hun 12 à 13 jaar. Die ongelijkheid willen we rechttrekken. Zodat iedereen dezelfde kansen krijgt.”

“Onze campagneslogan is dit jaar ‘Tot elk meisje vrij is’. En dat mag je heel ruim interpreteren. De vrijheid om te beslissen om naar school te gaan, om te trouwen met wie en wanneer ze willen, om al dan niet kinderen te krijgen … Uiteraard vergeten we de jongens niet. Want ook op dat vlak is er nog veel werk. Bovendien hebben we hen nodig om de meisjes te helpen. Zo willen we hen bewust maken via onze  positive masculinity-projecten en leren hen hoe ze zelf kunnen bijdragen tot gelijke rechten.”

 

Krachten bundelen met acties en campagnes

Het planouderschap was de start van de duurzame samenwerking tussen Plan International en Care. Maar daar bleef het niet bij. “Telkens we een actie organiseren, staat Care daar volledig achter. Zo stonden ze op de eerste rij om onze mondmaskers met originele prints te kopen ten voordele van onze projecten.”

De organisatie vermeldt Care ook regelmatig in presentaties bij andere bedrijven. “We laten bedrijven op die manier zien hoe ze personeel kunnen betrekken in dat duurzame verhaal. Dat het meer is dan zomaar een marketinguitgave.” In 2020 lanceerde Plan International de SDG challenge-campagne. Daarbij zette het elke dag een SDG (Duurzame Ontwikkelingsdoelstelling) in de schijnwerpers. “We waren onder de indruk van hoe Care omgaat met zijn personeel en vonden dit verhaal inspirerend voor anderen. We waren dan ook blij dat we het verhaal van Care mochten delen. We hebben het dan ook gelinkt aan  SDG1 – Geen armoede. Hoe gaat Care om met armoede op de werkvloer? Denk aan de armoedescan, armoede bespreekbaar maken, opleidingen voor leidinggevenden rond armoedebestrijding …”

“En natuurlijk mogen we de Memorial Van Damme niet vergeten. Daar zetten de dames van Care de voorbije twee jaar in de Equal Rights Run een prachtprestatie neer. Ze waren niet de snelste, maar door hun enorm enthousiasme slaagden ze er in om een staande ovatie te krijgen. Het publiek vond het geweldig.”

“Ons partnership is uitzonderlijk. We zijn meer dan leverancier en klant. We zijn partners geworden. Het gaat over samen dingen ondernemen en organiseren. Het verhaal klopt.”

Uitzonderlijk duurzame samenwerking

“Vanaf de eerste dag had ik het gevoel  dat het verhaal van Care meer was dan een commercieel plan. Je ziet in alles wat ze doen dan hun waarden gelijklopen met die van Plan International. En weet je wat ik ook zo mooi vind? Ze vertellen er wel over maar maken er geen grote pr-campagnes rond. Het gaat over intern inzetten op die waarden. Care vertelt een verhaal dat past bij hun DNA.”

“Ons partnership is uitzonderlijk. We zijn meer dan leverancier en klant. We zijn partners geworden. Het gaat over samen dingen ondernemen en organiseren. Het verhaal klopt. We zijn een toevoegde waarde voor elkaar en dat al meer dan twintig jaar.”

En is Care ook de facilitaire partner?

We zouden het bijna vergeten, maar eigenlijk kwam Sales Advisor Sien voor iets anders. Gelukkig kent dat verhaal ook een goede afloop. “Ja, Care poetst al die jaren onze kantoren”, lacht Jochem. “Ondertussen is ons appartement/kantoortje van toen uitgegroeid tot een professionele werkomgeving voor een team van 60 mensen en maakt Care er elke dag de bureaus schoon. Weet je wat mij altijd opvalt? Dat alle schoonmaakmedewerkers, zelfs de jobstudenten, zo gedreven en fier op hun job zijn. Ze willen gewoon hun werk écht goed doen. Eigenlijk maken ze deel uit van ons team. En als er een evenement is zoals bijvoorbeeld de Memorial van Damme, dan nodigen we hen ook gewoon uit.”

“Van bij de opstart gebruikt het Care team al ecologische producten en goed materiaal. En altijd met het oog op het comfort van de schoonmaakhulp. Ook hierin herken ik die duurzaamheid.”

“Ik vind Care echt een fantastische organisatie. En ik meen dat oprecht. Ik zeg dat nu niet omdat je het mij vraagt”, lacht Jochem.

Bent u op zoek naar een schoonmaakpartner die duurzaamheid omzet in actie? We vertellen u er graag alles over.

Meer info of offerte aanvragen

Meer blogs

Duurzaam Ondernemen Care schoonmaakbedrijf
duurzaamheid

Care als voorbeeld van duurzaam ondernemen

Care zet al meer dan 45 jaar in op duurzaam ondernemen. Al heel wat goede doelen en projecten zijn de revue gepasseerd. De laatste jaren geven we dit ook structureel vorm door deel te nemen aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO). Maar wat houdt dat juist in? En hoe vertaalt zich dat in de praktijk?
21-04-2021
5 min.
Waterlogic duurzame partner
kantoorschoonmaak, duurzaamheid, partners

Waterlogic duurzame partner voor drinkwatergebruik

Care zet al jaren volop in op Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO). Waterlogic is daarvan een mooi voorbeeld. Het bedrijf verdeelt waterkoelers aangesloten op de waterleiding en gaat zo de strijd aan tegen plastic flessen.
09-03-2021
3 min.
Ecologische poetsproducten Alpheios
innovatie, kantoorschoonmaak, duurzaamheid

Ecologische poetsproducten en innovatieve schoonmaaksystemen veroveren werkvloer

Wist u dat Vive-producten naast het EU Ecolabel ook het cradle-to-cradle-certificaat hebben? En dat de Triple-T trolley binnenkort ook als elektrische poetskar verkrijgbaar is? Innovaties waarvan Care dankbaar gebruikmaakt.
23-02-2021
3 min.