Duurzaam Ondernemen Care schoonmaakbedrijf
21-04-2021

Care als voorbeeld van duurzaam ondernemen

Care zet al meer dan 45 jaar in op duurzaam ondernemen. Al heel wat goede doelen en projecten zijn de revue gepasseerd. De laatste jaren geven we dit ook structureel vorm door deel te nemen aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO). Maar wat houdt dat juist in? En hoe vertaalt zich dat in de praktijk?

Care neemt sinds 2019 deel aan het VCDO. Een initiatief van Voka om ondernemingen te helpen duurzaamheid te verankeren in hun bedrijfsvoering. Dat doen ze door jaarlijks minimaal tien duurzame acties uit te voeren. Zo werken bedrijven uit 194 landen wereldwijd aan de realisatie van zeventien duurzaamheidsdoelstellingen (SDG’s) van de Verenigde Naties. Voeren ze hun actieplan met succes uit? Dan ontvangen ze een VCDO-certificaat. Slagen ze daarin drie keer binnen vijf jaar? Dan worden ze uitgeroepen tot SDG Pioneer van de Verenigde Naties. Nog een jaar en Care mag die titel ook dragen.

Geen woorden maar daden

Uiteraard krijgt Care niet zomaar het VCDO-certificaat. We geven u graag enkele voorbeelden hoe we duurzaam ondernemen in de praktijk omzetten.

Zo is er de Triple T-trolley van Alpheios, de poetskar met ecologische poetsproducten en doordachte schoonmaakmethode waarbij een kleine dosis voldoende is voor een mooi resultaat. En dankzij voorbevochtigde microvezeldoekjes besparen we ook fors op water. Zo past de kar perfect bij het MADE BLUE-project waarbij we per uitgespaarde liter water, een liter proper water schenken aan het goede doel. In 2020 zorgden we zo voor 37,5 miljoen schoon drinkwater.

Dat onze schoonmakers deze microvezeldoekjes niet meer hoeven uit te wringen, is mooi meegenomen. Want daardoor belasten ze hun polsen minder. Een win-winsituatie dus.

Onze iClean-app maakt dan weer komaf met de papierberg. Want in plaats van elke schoonmaakhandeling bij onze cleanroomklanten te noteren, registreren onze schoonmakers alles in de app. Bij een van onze grote klanten in de farmasector betekent dat een besparing van 1500 pagina’s per week. Dat ziet er dus goed uit voor de toekomst.

Medewerkers trekken aan hetzelfde zeel

Tijdens de Dag van de Schoonmaak zetten we onze schoonmakers elk jaar in de bloemetjes. We bedanken hen alle duizend voor hun inzet en verrassen hen met een leuk, duurzaam en herbruikbaar gadget.

Het is ook dankzij onze medewerkers dat Care zo ver staat op het vlak van duurzaam ondernemen. Een voorbeeld: al twintig jaar steunen we Plan International. Iedere medewerker kan Plan Ouder worden door minimaal een halve euro loon per maand te doneren. Care verdubbelt het eindbedrag en zo steunt onze Care-familie een tiental Plan Kinderen. En in deze tijden van corona, dragen we een extra steentje bij door de kunstige mondmaskers van Plan International aan te kopen. Met de opbrengst gaat de organisatie de strijd aan tegen COVID-19 in Afrika, Azië en Latijns-Amerika.

Maar ook in eigen land kiezen we goede doelen. Met ‘Mijn Project’ mogen de eigen medewerkers aan Vebego een bijdrage vragen van maximaal 500 euro voor hun persoonlijke goede doel of vrijwilligerswerk. Zoals Katja, die knuffeldieren haakt voor de kinderen in UZ Leuven. Mouna doet dan weer vrijwilligerswerk in de kickboksvereniging van haar kinderen. En Annemieke kocht voor de vereniging De Verhalenweverij boeken waaruit ze voorleest aan kinderen in het asielcentrum van Zaventem.

Nog eentje om het af te leren. Op 14 september 2020 stak een tiental medewerkers, samen met hun gezin, de armen uit de mouwen tijdens World Cleanup Day. Samen maakten ze het Boekenbergpark in Deurne, waar ons hoofdkantoor ligt, weer proper en leefbaar. 

Nee tegen armoede

Uiteraard zetten we alles op alles om ook in 2021 ons actieplan tot een goed einde te brengen en SDG Pioneer te worden.

In 2020 deden we de armoedescan bij onze medewerkers, om te zien hoe armoedesensitief Care is. Eind mei volgen er workshops voor ons managementteam en onze Teamleaders. Ze leren er om armoede te herkennen en erop in te spelen. Want armoede draait om meer dan geld. Ook digitale, hygiënische en opleidingsarmoede maken er deel van uit.

De nadruk zal liggen op praktische hulp. Heeft iemand geen wasmachine en kan die maar om de twee weken een wasje draaien? Dan voorzien we een paar extra T-shirts. Komt iemand altijd te laat door problemen met het openbaar vervoer? Dan bekijken we samen of er misschien een bus op een andere lijn is. Of misschien is carpoolen wel een optie. Met begrip en kleine acties helpen we hen om beter te functioneren in de maatschappij.

Voorbeelden duurzaam ondernemen

Duurzaam ondernemen betekent ook kiezen voor lokale initiatieven. Toen een school in Deurne op zoek was naar sponsors voor een aed-toestel, droegen we meteen ons steentje bij. En klein gebaar voor Care dat voor de school erg belangrijk is.

Welke duurzame projecten staan er in 2021 nog op het programma?

Binnenkort komt de eerste bestelling duurzame bedrijfskledij aan. Daarvoor rekenen we op de Noorse producent New Wave Group die met duurzame distributie, producten en productie helemaal op dezelfde golflengte zit als Care. In deze blog leest u daarover meer.

In dezelfde lijn hebben we in ons hoofdkantoor in Deurne ook onze plastic koffiebekers de deur gewezen. We gebruiken nu de recycleerbare bekers en houten roerstokjes van ons Nederlandse zusterbedrijf Returnity. In Nederland haalt het bedrijf de bekers op en krijgen ze een nieuw leven als toiletpapier. In België belanden de bekers voorlopig nog bij het papier en karton. Hopelijk komt daar snel verandering in.

Onder het motto ‘management op de werkvloer’ ging onze CEO vorig jaar een dagje schoonmaken bij onze klant Vynova. Zodra het mag, willen we daar een jaarlijkse traditie van maken. De rest van het management en de bedienden mogen dan een dagje meedraaien bij de collega’s op de vloer. Een fijne dag voor iedereen en de perfecte manier om elkaar beter te leren kennen.

We zijn ook bezig om een mvo-hub op te richten waarmee we collega’s aantrekken zodat ook zij een bijdrage kunnen leveren aan ons duurzame verhaal. Want hoe groter de groep, hoe meer ideeën en hoe meer duurzaam ondernemen door heel de organisatie wordt gedragen. We leggen daarbij meteen ons oor te luister bij onze zusterbedrijven om ervaringen en kennis met elkaar te delen.

Bent u voor uw facilitaire diensten op zoek naar een partner die zich inzet voor duurzaam ondernemen? Dan bent u bij Care aan het juiste adres. Neem gerust contact met ons op.

SDG's

Sustainable Development Goals

Sustainable Development Goals

Meer blogs

Blogheaderbeeld 1470X600 Duurzaam sanitair
duurzaamheid, personeel

Partner Mondo Spechim levert duurzame sanitaire artikelen en diensten

Voor duurzame sanitaire artikelen en diensten rekent Care op Mondo Spechim. Een gesprek met Product Manager Franckie Vermoere.
07-04-2023
3 min.
Blogheaderbeeld 1470X600 DC 03 (1)
duurzaamheid, welzijn, gezondheid, personeel

Hoe uw computer en toetsenbord reinigen

Uw toetsenbord regelmatig grondig reinigen is geen overdreven luxe. Hoe u dat doet? Dat vroegen we aan onze partner DataClean.
07-04-2023
4 min.
Blogheaderbeeld 1470X600
duurzaamheid, welzijn, gezondheid, personeel

WELL Building Standard vertegenwoordigt de Care-waarden

De gezondheid en het welzijn van de mens stimuleren in een gebouw, dat is waarvoor WELL Building Standard staat. En laat dat nu net al jaren hét stokpaardje van Care zijn.
14-03-2023
3 min.