Ontwikkeling Vakmanschap opleidingen schoonmaak
23-02-2021

Ontwikkeling vakmanschap garandeert betrokkenheid en kwaliteit

We belichtten eerder al de samenwerking met zusterbedrijf Alpheios, die Care voorziet van professionele kwaliteitsvolle schoonmaakproducten. Maar ook voor de vaktechnische opleidingen voor medewerkers op de werkvloer kloppen we bij Alpheios aan. Aan het woord Director Performance Solutions Mariska Binnemans.

Niet alleen voor de middelen en materialen, maar ook voor de taakgerichte vakopleidingen rekent Care op zusterbedrijf Alpheios. Daarover vertelt Mariska Binnemans graag meer: “Zowel nieuwe leidinggevenden als schoonmakers volgen bij ons het basistraject schoonmaak. Daarvan organiseren we er een tiental per jaar in verschillende regio’s. Ze duren 5 halve dagen.”

Iedereen krijgt dezelfde technieken aangeleerd. Dat is logisch, want ook de Teamleaders moeten het vak door en door kennen. “Een opleiding is een momentopname. Iemand levert pas blijvend goede kwaliteit door feedback en bijsturing achteraf door een leidinggevende op de werkvloer. Maar dan moet die natuurlijk ook weten waarover het gaat.”

Opleiding als kwaliteitsgarantie

Tijdens de lessen is er een schoonmaaktechnisch gedeelte waar cursisten alles leren over producten, materiaal en het gebruik ervan. Ook ergonomie vormt een belangrijk onderdeel tijdens de opleiding. Verder komt communicatie aan bod, waarbij de deelnemers leren om in interactie te gaan met de klant, en licht een Care-medewerker de werking van Care toe.

Iedere cursist legt nadien een schriftelijke test af. “Die is vrij pittig en uitgebreid. Maar daarmee garandeert Care wel vakmanschap naar de klant toe. De meesten slagen met vlag en wimpel. Mensen die het moeilijker hebben, krijgen een herkansing, bijsturing of individuele hulp.”

Sociaal karakter

Mariska geeft mee dat de fysieke opleidingen door corona niet mogelijk zijn. “Alpheios biedt e-learning aan, maar Care heeft ondervonden dat veel schoonmakers er weinig affiniteit mee hebben. We starten nu wel met een project waarbij we de schoonmakers toch die broodnodige basiskennis meegeven via verschillende kleurcodes en foto’s. Dankzij feedback van de Teamleader zijn ze dan toch op de goede weg. En zodra we mogen, starten we de cursussen weer op.”

Zowel Alpheios als Care kijken reikhalzend uit naar het moment dat de basisopleidingen terug fysiek kunnen doorgaan. “Want het sociale aspect is minstens even belangrijk. Veel schoonmakers werken afgezonderd in kleinere panden. Vaak alleen of per twee. Tijdens de cursus leren ze hun collega’s kennen en dat draagt bij tot een positief groepsgevoel.”

Trajecten op de werkvloer

Alpheios richt ook opleidingen in op maat van de klant. “Als Care merkt dat er bij een bepaalde klant ruimte is voor verbetering, dan schakelt het ons in. We gaan een kijkje nemen op de werkvloer en praten er met de mensen. Daarna zitten we met het team samen en laten we hen zelf zoeken naar oplossingen. Net daardoor krijgen ze meer inzicht en zijn ze geneigd om ook echt aan de slag te gaan met de werkpunten.”

“Ook de opfriscursussen willen we in die richting sturen”, zegt Mariska. “Alleen door regelmatig te herhalen, onthoudt men meer. Maar niet iedereen legt de link met wat er in de klas wordt verteld en de toepassing ervan op de werkvloer. Door de opfriscursus te koppelen met de praktijk, bereiken we meer.”

Wilt u ook een facilitaire partner met een goed opgeleid schoonmaakteam? Neem gerust contact op met onze sales advisors.

Meer blogs

Verzuim Dalen
personeel

Investeren in schoonmaakpersoneel doet verzuim drastisch dalen

Verzuim is een van de grootste problemen in de schoonmaaksector. Bij langdurige ziekte kan vervanging geregeld worden. Maar als er veel onverwachte afwezigheid is, dan gaat de kwaliteit van de dienstverlening snel achteruit. Is ziekteverzuim in de schoonmaaksector iets waar je maar mee moet leren leven? Bjorn Van der Auwera (Operationeel Manager bij Care) doorprikt de mythe.
29-11-2018
2 min.
Luchtkwaliteit
gezondheid, kantoorschoonmaak

3 actiepunten om de luchtkwaliteit in uw kantoor te verbeteren

Slechte binnenlucht in kantoren verlaagt de productiviteit en verhoogt het verzuim: "Zieke gebouwen maken mensen ziek". Goede redenen om luchtkwaliteit hoog op uw agenda te zetten als facility manager. In deze blog vindt u 3 haalbare actiepunten.
12-02-2019
3 min.
Revolutionaire Techniek
innovatie, kantoorschoonmaak, duurzaamheid

Revolutionaire schoonmaaktechniek betekent einde van dweil

Een nieuw innovatietraject bij Care zorgt al meteen voor een doorbraak. Wie had gedacht dat schoonmaken helemaal opnieuw uitgevonden kon worden? Bjorn Van der Auwera (Operational Manager bij Care) vertelt ons er alles over.
28-03-2019
1 min.