Duurzame bedrijfskledij
02-12-2020

Duurzaamheid tot in de vezels van onze bedrijfskledij

Bij Care zit duurzaamheid in het DNA. Wij besparen water, steunen goede doelen in binnen- en buitenland, … Ook de keuze van de bedrijfskledij wordt hierdoor beïnvloed. We waren dan ook erg tevreden toen onze kledijleverancier INKA de New Wave Group voorstelde. Deze Noorse producent gelooft sterk in duurzame groei en past dus perfect bij onze waarden.

De New Wave Group focust op 3 thema’s om duurzaamheid te integreren in hun core business: Sustainable distribution, Sustainable products, Sustainable production.   

In de kledingindustrie zijn een paar aspecten zeer bepalend voor de graad van milieubelasting: CO2-uitstoot, kwaliteit, gebruik van chemische stoffen en water in het productieproces, ... Hierop en op nog enkele andere doelstellingen werd gewerkt. 

Sustainable distribution 

De New Wave Group verminderde de C02-uitstoot door haar transport beter te plannen en te vullen. Hierdoor hadden ze ook minder vervoer nodig. Voor de luchtvracht en vervoer via schip betekende dit een daling van 48% in 2018. Anderzijds investeren ze ook in ecovriendelijke brandstoffen en transportmiddelen. Ze zijn lid van de CSI (Clean Shipping Index).

Sustainable products

De New Wave Group verhoogde het aantal producten met langere levensduur en het aantal milieubewuste kledingproducten in hun assortiment van 835 naar 964 items tussen 2017 en 2018. Het doel is 3600 stuks ofwel 90% van hun assortiment tegen 2025. Dat is een ambitieuze doelstelling. 

Sustainable production

Voor bepaalde merken wordt de technologie EXP 4.0. gebruikt, waarbij de wol minder chemicaliën en 50% minder water nodig heeft dan bij andere verwerkingsprocessen. Bovendien werken ze met gekleurde polyester. In plaats van de stof of het garen in water met verf te laten weken, wordt het kleurpigment meteen toegevoegd aan de polymeervezels. Dit bespaart water en houdt de kleur veel langer. Tenslotte letten ze ook op ongezonde chemicaliën voor de mensen die de kledij dragen en laten ze meer dan 300 producten per jaar testen in een labo.

Andere initiatieven

De New Wave Group hecht ook veel belang aan het menselijke aspect van duurzaamheid. Daarom laten ze hun fabrieken in risicolanden extern auditen op vlak van werk-omstandigheden. Als we kijken naar diversiteit op de werkvloer zit het evenwicht tussen mannen en vrouwen perfect. Het aantal vrouwen in leidinggevende functies is 34%.

Wist je dat ...

... wanneer een kledingstuk 3 keer langer kan gedragen worden, de ecologische voetafdruk met 65% daalt en de hoeveelheid water met 66%? De kwaliteit is dus cruciaal, zeker bij bedrijfskledij die dagelijks wordt gedragen.

Lees meer over onze SDG's
Weetje Duurzaamheid

Meer blogs

Blogheaderbeeld 1470X600 Duurzaam sanitair
duurzaamheid, personeel

Partner Mondo Spechim levert duurzame sanitaire artikelen en diensten

Voor duurzame sanitaire artikelen en diensten rekent Care op Mondo Spechim. Een gesprek met Product Manager Franckie Vermoere.
07-04-2023
3 min.
Blogheaderbeeld 1470X600 DC 03 (1)
duurzaamheid, welzijn, gezondheid, personeel

Hoe uw computer en toetsenbord reinigen

Uw toetsenbord regelmatig grondig reinigen is geen overdreven luxe. Hoe u dat doet? Dat vroegen we aan onze partner DataClean.
07-04-2023
4 min.
Blogheaderbeeld 1470X600
duurzaamheid, welzijn, gezondheid, personeel

WELL Building Standard vertegenwoordigt de Care-waarden

De gezondheid en het welzijn van de mens stimuleren in een gebouw, dat is waarvoor WELL Building Standard staat. En laat dat nu net al jaren hét stokpaardje van Care zijn.
14-03-2023
3 min.