Labo Cleaning
19-05-2021

Verschil tussen schoonmaak kantoren en reiniging kritische ruimtes

Audrey Bortels werkt al 25 jaar bij Care waarvan de laatste 15 jaar bij Expert Cleaning, de afdeling die schoonmaakt in controlled environments. Ze weet dus als geen ander wat de grote verschillen zijn tussen onze twee Business Units kantoorschoonmaak en cleanroom cleaning op het vlak van diensten en klanteisen.

“Op administratief vlak is er weinig verschil tussen Office Cleaning en Expert Cleaning”, zegt Audrey. “Maar wat er op de werkvloer gebeurt, dat is een ander verhaal. Ik denk bijvoorbeeld alleen al aan de strikte procedures die gelden voor cleanrooms, productieruimtes en labo's.”

Strenge selectie personeel

“We zijn kritisch bij de selectie van cleanroomschoonmakers. Zo moeten ze zeer vlot Nederlands en/of Engels spreken, afhankelijk van de voertaal van het bedrijf van de klant. De reden is heel simpel: ze moeten dagelijks bepaalde documenten aftekenen volgens de GMP-wetgeving.”

Want in een cleanroom is het enorm belangrijk dat de schoonmakers alles stap voor stap uitvoeren en documenteren. “Voeren ze een van de stappen niet correct uit, dan houdt dat een risico in voor de productie- en of onderzoeksprocessen. Onze schoonmakers moeten dus alles nauwkeuring opvolgen en de documenten begrijpen. Bovendien moeten ze opmerkingen correct en duidelijk noteren.”

Audrey merkt daarin het grote verschil met Office Cleaning. “Uiteraard is de kwaliteit van schoonmaak van kantoren ook belangrijk, maar daar staan meestal geen levens op het spel.”

Proper, of toch niet?

“Met het blote oog lijken cleanrooms schoon, terwijl dat niet het geval is. De vervuiling is gewoonweg niet zichtbaar. Denk aan micro-organismen zoals virussen, schimmels en bacteriën ”, vertelt Audrey. “Dan moet de schoonmaker beseffen: hier is gewerkt, dus hier is vervuiling aanwezig. In tegenstelling tot onze medewerkers bij Office Cleaning die bij resultaatgerichte schoonmaak specifieke taken gaan uitvoeren. Zij kunnen aanpassingen doen aan hun planning op basis van wat op dat moment zichtbaar prioritair is. 

Van kortbij opvolgen

“De meeste klanten van Care Expert Cleaning zijn ook veeleisender. En dat is logisch, want zodra er iets niet loopt zoals het hoort, zijn er grote gevolgen. Daarom overleggen we ook vaker met de klant. We voeren ook regelmatiger IPSO-controles uit, waarmee we de kwaliteit monitoren. Zoals je merkt, is er dus veel meer opvolging nodig.” Daarom is het logisch dat de Teamleaders van Expert Cleaning een beperktere klantenportefeuille hebben.

Verschillen tussen labo's

Audrey legt aan de hand van enkele voorbeelden uit hoe secuur het eraan toegaat in de controlled environments. “Labo’s krijgen een biosafety level. In elk level is er andere manier van werken. In sommige labo’s moeten onze schoonmakers een zuurstofmasker dragen. En er zijn ook ruimtes waar ze geen plotse bewegingen mogen maken. Die veroorzaken namelijk luchtverplaatsingen waardoor luchtdeeltjes rondvliegen en contaminatie veroorzaken. Ze moeten dus heel langzaam bewegen. Dat zie ik nog niet gebeuren bij de kantoorschoonmaak.” (glimlacht)

Duurzaam waar het kan

“We werken met wegwerpdoeken, want we kunnen niet riskeren dat we via de doeken micro-organismen van de ene plek naar de andere brengen. Bovendien mag het materiaal in bepaalde labo’s de ruimte niet eens verlaten, zoals de poetskar. Ook weer om contaminatie te vermijden. We hebben dus in vergelijking met Office Cleaning veel meer materiaal nodig voor eenzelfde oppervlakte.”

Wat dan met het duurzaamheidsverhaal van Care? Volgens Audrey is het inderdaad lastiger om daarop in te zetten dan bij kantoorschoonmaak. Maar waar een wil is, is een weg. “We kijken waar mogelijk naar milieuvriendelijke alternatieven. Wegwerpdoeken die biologisch afbreekbaar zijn, bijvoorbeeld.”

Wilt u ook graag een beroep doen op de schoonmakers van Care Expert Cleaning? Vraag naar al onze mogelijkheden.

Cleanroom en labo reiniging

Meer blogs

Blogheaderbeeld 1470X600 Duurzaam sanitair
duurzaamheid, personeel

Partner Mondo Spechim levert duurzame sanitaire artikelen en diensten

Voor duurzame sanitaire artikelen en diensten rekent Care op Mondo Spechim. Een gesprek met Product Manager Franckie Vermoere.
07-04-2023
3 min.
Blogheaderbeeld 1470X600 DC 03 (1)
duurzaamheid, welzijn, gezondheid, personeel

Hoe uw computer en toetsenbord reinigen

Uw toetsenbord regelmatig grondig reinigen is geen overdreven luxe. Hoe u dat doet? Dat vroegen we aan onze partner DataClean.
07-04-2023
4 min.
Blogheaderbeeld 1470X600
duurzaamheid, welzijn, gezondheid, personeel

WELL Building Standard vertegenwoordigt de Care-waarden

De gezondheid en het welzijn van de mens stimuleren in een gebouw, dat is waarvoor WELL Building Standard staat. En laat dat nu net al jaren hét stokpaardje van Care zijn.
14-03-2023
3 min.