Labo Cleaning
19-05-2021

Verschil tussen schoonmaak kantoren en reiniging kritische ruimtes

Audrey Bortels werkt al 25 jaar bij Care waarvan de laatste 15 jaar bij Expert Cleaning, de afdeling die schoonmaakt in controlled environments. Ze weet dus als geen ander wat de grote verschillen zijn tussen onze twee Business Units kantoorschoonmaak en cleanroom cleaning op het vlak van diensten en klanteisen.

“Op administratief vlak is er weinig verschil tussen Office Cleaning en Expert Cleaning”, zegt Audrey. “Maar wat er op de werkvloer gebeurt, dat is een ander verhaal. Ik denk bijvoorbeeld alleen al aan de strikte procedures die gelden voor cleanrooms, productieruimtes en labo's.”

Strenge selectie personeel

“We zijn kritisch bij de selectie van cleanroomschoonmakers. Zo moeten ze zeer vlot Nederlands en/of Engels spreken, afhankelijk van de voertaal van het bedrijf van de klant. De reden is heel simpel: ze moeten dagelijks bepaalde documenten aftekenen volgens de GMP-wetgeving.”

Want in een cleanroom is het enorm belangrijk dat de schoonmakers alles stap voor stap uitvoeren en documenteren. “Voeren ze een van de stappen niet correct uit, dan houdt dat een risico in voor de productie- en of onderzoeksprocessen. Onze schoonmakers moeten dus alles nauwkeuring opvolgen en de documenten begrijpen. Bovendien moeten ze opmerkingen correct en duidelijk noteren.”

Audrey merkt daarin het grote verschil met Office Cleaning. “Uiteraard is de kwaliteit van schoonmaak van kantoren ook belangrijk, maar daar staan meestal geen levens op het spel.”

Proper, of toch niet?

“Met het blote oog lijken cleanrooms schoon, terwijl dat niet het geval is. De vervuiling is gewoonweg niet zichtbaar. Denk aan micro-organismen zoals virussen, schimmels en bacteriën ”, vertelt Audrey. “Dan moet de schoonmaker beseffen: hier is gewerkt, dus hier is vervuiling aanwezig. In tegenstelling tot onze medewerkers bij Office Cleaning die bij resultaatgerichte schoonmaak specifieke taken gaan uitvoeren. Zij kunnen aanpassingen doen aan hun planning op basis van wat op dat moment zichtbaar prioritair is. 

Van kortbij opvolgen

“De meeste klanten van Care Expert Cleaning zijn ook veeleisender. En dat is logisch, want zodra er iets niet loopt zoals het hoort, zijn er grote gevolgen. Daarom overleggen we ook vaker met de klant. We voeren ook regelmatiger IPSO-controles uit, waarmee we de kwaliteit monitoren. Zoals je merkt, is er dus veel meer opvolging nodig.” Daarom is het logisch dat de Teamleaders van Expert Cleaning een beperktere klantenportefeuille hebben.

Verschillen tussen labo's

Audrey legt aan de hand van enkele voorbeelden uit hoe secuur het eraan toegaat in de controlled environments. “Labo’s krijgen een biosafety level. In elk level is er andere manier van werken. In sommige labo’s moeten onze schoonmakers een zuurstofmasker dragen. En er zijn ook ruimtes waar ze geen plotse bewegingen mogen maken. Die veroorzaken namelijk luchtverplaatsingen waardoor luchtdeeltjes rondvliegen en contaminatie veroorzaken. Ze moeten dus heel langzaam bewegen. Dat zie ik nog niet gebeuren bij de kantoorschoonmaak.” (glimlacht)

Duurzaam waar het kan

“We werken met wegwerpdoeken, want we kunnen niet riskeren dat we via de doeken micro-organismen van de ene plek naar de andere brengen. Bovendien mag het materiaal in bepaalde labo’s de ruimte niet eens verlaten, zoals de poetskar. Ook weer om contaminatie te vermijden. We hebben dus in vergelijking met Office Cleaning veel meer materiaal nodig voor eenzelfde oppervlakte.”

Wat dan met het duurzaamheidsverhaal van Care? Volgens Audrey is het inderdaad lastiger om daarop in te zetten dan bij kantoorschoonmaak. Maar waar een wil is, is een weg. “We kijken waar mogelijk naar milieuvriendelijke alternatieven. Wegwerpdoeken die biologisch afbreekbaar zijn, bijvoorbeeld.”

Wilt u ook graag een beroep doen op de schoonmakers van Care Expert Cleaning? Vraag naar al onze mogelijkheden.

Cleanroom en labo reiniging

Meer blogs

Verzuim Dalen
personeel

Investeren in schoonmaakpersoneel doet verzuim drastisch dalen

Verzuim is een van de grootste problemen in de schoonmaaksector. Bij langdurige ziekte kan vervanging geregeld worden. Maar als er veel onverwachte afwezigheid is, dan gaat de kwaliteit van de dienstverlening snel achteruit. Is ziekteverzuim in de schoonmaaksector iets waar je maar mee moet leren leven? Bjorn Van der Auwera (Operationeel Manager bij Care) doorprikt de mythe.
29-11-2018
2 min.
Opstart Cleanroom (1)
cleanroom

Waar moet u aan denken bij het opstarten van een cleanroom?

Een cleanroom op een doordachte manier laten bouwen en een goede basis geven om later op een kwalitatieve manier in te kunnen werken, is extreem belangrijk. Waar moet u dan op letten? Wij geven u enkele tips.
23-05-2019
1 min.
Complexiteit Cleanroom
cleanroom

De complexiteit van cleanroom reiniging

Care werkt in cleanrooms enkel met getrainde mensen die bereid zijn om deze strenge schoonmaak en desinfectiewerkzaamheden uit te voeren volgens de vooropgestelde SOP’s. Wij werken zij aan zij met de klant om de cleanroom onder controle te houden.
01-07-2020
1 min.