Blog Overname Personeel
18-03-2022

Veranderen van schoonmaakbedrijf met overname personeel

Ondernemingen die werken met een schoonmaakbedrijf gaan op bepaalde momenten op zoek naar een betere schoonmaakpartner. Toch moeten huidige schoonmakers niet vrezen voor hun job bij de aanstelling van een nieuw schoonmaakbedrijf. Want in veel gevallen is deze verplicht om het personeel van het vorige schoonmaakbedrijf over te nemen. Waarom dat zo is, legt Operations Manager Bjorn Van der Auwera uit.

“Vooral grote ondernemingen gaan geregeld de markt op. Meestal om de drie jaar. Sommige overheidsinstellingen schrijven zelfs jaarlijks een nieuwe tender uit. De opstart van een nieuw schoonmaakbedrijf impliceert dat er ook telkens nieuw schoonmaakpersoneel aan de slag gaat. En dat de vorige schoonmakers niet zeker zijn van hun job. Om dit te voorkomen, werkte PC121 (paritair comité van de schoonmaaksector) een cao uit. Daarin staat dat overname van bestaand personeel verplicht is. Onder bepaalde voorwaarden.”

Overname schoonmaakpersoneel met anciënniteit

“De CAO geldt alleen als beide schoonmaakbedrijven onder PC121 vallen. En dan speelt vooral de anciënniteit van de schoonmakers een belangrijke rol bij de verplichte overname”, vertelt Bjorn. “Als een team minder dan 3 schoonmakers heeft, dan moeten ze minstens 24 maanden in dienst zijn bij de klant. Vanaf 3 en meer werknemers moeten ze ieder 9 maanden anciënniteit hebben. Is dit het geval? Dan moet Care, als nieuw schoonmaakbedrijf, deze mensen verplicht overnemen.”

Meer weten over kantoorschoonmaak?

Info over Care Office Cleaning en contact opnemen

Care schoonmaak met poetskar

Werkzekerheid bieden aan schoonmaakpersoneel

Wil dat zeggen dat de schoonmakers van de ene dag op de andere een andere werkgever kunnen hebben? “Dat klopt”, beaamt Bjorn. “Dat klinkt misschien vreemd. Maar de cao biedt deze mensen werkzekerheid.”

“Als extra bescherming voor de personeelsleden, werken ze zes maanden na de overname aan dezelfde voorwaarden als bij hun vorige werkgever.” Maar wat na die zes maanden? “Het eenvoudigste is om ze gewoon aan dezelfde voorwaarden verder te laten werken”, vertelt Bjorn. “Want iemand andere uren geven of naar een nieuwe klant sturen, is niet zo eenvoudig. Je zegt namelijk een bestaand contract op, dat komt op hetzelfde neer als ontslag. En daarvoor heb je heel goede redenen nodig. Uiteraard kunnen we eventuele veranderingen wel bespreken met de werknemer.”

“We merken wel dat de overgenomen medewerkers blij zijn met Care als nieuwe werkgever”, benadrukt hij. “We zetten dan ook enorm in op welzijn op het werk en betekenisvol werk. Bovendien krijgen ze de nodige opleidingen en worden ze correct begeleid. De vele activiteiten die we voor hen organiseren en de leuke bedankjes worden ook enorm geapprecieerd.”

Rechtmatig ontslag

Uiteraard zijn er ook schoonmakers met minder anciënniteit. Moeten zij vrezen voor hun job? “We kunnen altijd beslissen om ook die mensen over te nemen. En anders blijven ze in dienst van de verliezende partij. Die kan hen inderdaad ontslaan. Omdat ze de klant kwijt is en de schoonmakers niet in aanmerking komen voor overname. Dat is een rechtmatig ontslag. Uiteraard met een opzegtermijn of -vergoeding.”

“Eigenlijk beschermt de cao ook het schoonmaakbedrijf dat het contract verliest”, licht Bjorn toe. “Een voorbeeld: stel dat Care 40 schoonmakers tewerkstelt bij een klant. En die klant besluit om weg te gaan. Waar blijven wij dan met die 40 schoonmakers? Voor sommigen vinden we vast een nieuwe post. Maar de rest zouden we dan moeten ontslaan of betalen om niets te doen. Dat zijn geen goede opties.”

Kwaliteit schoonmaak garanderen

Wat als een klant een nieuw schoonmaakbedrijf zoekt omdat hij niet tevreden is van de kwaliteit? Want die staat of valt toch met de competenties van het schoonmaakpersoneel? “Dat is niet helemaal correct. Vaak kiezen bedrijven voor een ander schoonmaakbedrijf omdat de communicatie met de leidinggevenden niet vlot verloopt. Die open communicatie met de klant is net het stokpaardje van Care.”

“Bovendien weet de klant op voorhand dat we verplicht zijn om het personeel over te nemen. Het is dan onze opdracht om de schoonmakers goed op te volgen en te begeleiden. Zodat de kwaliteit van de schoonmaak stijgt tot het niveau dat we garanderen aan de klant.”

Bent u op zoek naar een nieuwe schoonmaakpartner waarbij kwaliteit en service primeren? Neem dan contact op met onze sales.

Offerte aanvragen

Meer blogs

Verzuim Dalen
personeel

Investeren in schoonmaakpersoneel doet verzuim drastisch dalen

Verzuim is een van de grootste problemen in de schoonmaaksector. Bij langdurige ziekte kan vervanging geregeld worden. Maar als er veel onverwachte afwezigheid is, dan gaat de kwaliteit van de dienstverlening snel achteruit. Is ziekteverzuim in de schoonmaaksector iets waar je maar mee moet leren leven? Bjorn Van der Auwera (Operationeel Manager bij Care) doorprikt de mythe.
29-11-2018
2 min.
Luchtkwaliteit
gezondheid, kantoorschoonmaak

3 actiepunten om de luchtkwaliteit in uw kantoor te verbeteren

Slechte binnenlucht in kantoren verlaagt de productiviteit en verhoogt het verzuim: "Zieke gebouwen maken mensen ziek". Goede redenen om luchtkwaliteit hoog op uw agenda te zetten als facility manager. In deze blog vindt u 3 haalbare actiepunten.
12-02-2019
3 min.
Revolutionaire Techniek
innovatie, kantoorschoonmaak, duurzaamheid

Revolutionaire schoonmaaktechniek betekent einde van dweil

Een nieuw innovatietraject bij Care zorgt al meteen voor een doorbraak. Wie had gedacht dat schoonmaken helemaal opnieuw uitgevonden kon worden? Bjorn Van der Auwera (Operational Manager bij Care) vertelt ons er alles over.
28-03-2019
1 min.