Triage en vaccinatie schoonmaak
11-06-2021

Schoonmakers onmisbaar bij triage en vaccinatie

In de triageposten en vaccinatiecentrums is hygiëne cruciaal voor een veilige werkomgeving. En daarvoor rekenen gemeenten Mol, Merelbeke en Lochristi op de hulp van Care.

We blikken even terug op de eerste coronagolf. Merelbeke bouwt een deel van het oude rusthuis om tot triagepost. Het vraagt aan Care om alle schoon te maken en te desinfecteren. Teamleader Tinne Van Nuffel gaat op zoek naar de geschikte poetshulp voor het pand. “Ik vroeg een collega van Care Expert Cleaning (CEC) of hij iemand kon missen, met het idee dat zijn mensen het gewoon zijn om in dergelijke omgevingen te werken.” Net op dat moment liep voor schoonmaakster Sara haar opdracht bij CEC ten einde. “Sara stond heel weigerachtig tegenover de job. Ze had een panische angst voor corona. Vergeet niet dat dit in het begin van de pandemie was. We wisten nog erg weinig over het virus. Maar dat het pand in Merelbeke veiliger zou zijn dan de gemiddelde supermarkt, was wel zeker. En zo heb ik Sara overtuigd. Nu is ze onmisbaar in de triagepost en komt haar kennis goed van pas.”

Strikte protocollen

Ook in Lochristi heeft Tinne een pand. “Daar hebben ze de oude parochiezaal omgebouwd tot triagepost. De veiligheidsvoorschriften in beide panden zijn strikt. Zo moeten de poetshulpen elke dag een nieuw wit beschermingspak aantrekken. Uiteraard dragen ze ook een mondmasker mét gezichtsscherm, handschoenen en beschermingshoezen over hun schoenen. Net zoals alle andere medewerkers van de triagepost.”

“De poetshulpen mogen nooit in dezelfde ruimte zijn als de patiënten. Omdat de triageposten in de namiddag opengaan, reinigen en desinfecteren we voor de middag.” Tinne geeft enkele voorbeelden van protocollen. “We mogen de tafels waarop gebruikte spuiten of bloedstalen hebben gelegen niet poetsen. Dat doet de verpleging of de vrijwilligers zelf. Ook aan de gele afvalbakken met gevaarlijk afval mogen we niet komen. De grijze vuilniszakken steken we in een extra zak en dan zetten we ze in de garage. Pas na drie dagen mogen we ze meegeven met de vuilniswagen.”

7/7 op post in het vaccinatiecentrum

Het team van Lutgart Schoofs houdt het vaccinatiecentrum in Mol netjes. Dat draait nu op volle toeren. “Ik heb drie mensen die instaan voor de volledige schoonmaak van de tent, het sanitair, de gemeenschappelijke ruimte en de twee kantoortjes. Ze nemen alles  onder handen voor de start van de eerste vaccinatieshift om 7 uur. Ze beginnen dus al om 5 uur. Want ook zij mogen alleen de ruimtes betreden als er geen patiënten zijn.”

Tussen de vaccinatieshiften door maken poetshulpen de vuilnisbakken leeg, kijken ze het sanitair na en reinigen ze de tafels en aanraakpunten. “De vaccinaties vinden plaats in een tent. Die mogen we alleen maar schoonmaken, niet desinfecteren. Dat doen de vrijwilligers en verpleging zelf na iedere patiënt.” Normaal gezien werken ze er ongeveer drie à vier dagen per week. Maar ondertussen is dat 7/7. “De planning varieert maar je ziet het aantal vaccinaties toenemen en dat betekent ook meer poetsen natuurlijk. Mijn team is enorm flexibel. Zeker als je bedenkt dat ze dit erbij nemen naast hun vaste poetsdiensten in een school.”

Samen tegen Corona

Het is voor iedereen hard werken, maar het team van Lutgart gaat ervoor. “Ondanks dat deze opdracht waarschijnlijk nog een hele tijd zal duren, is het maar tijdelijk. Ik merk dat mijn medewerkers enorm gemotiveerd zijn. Ze weten dat ze een cruciale rol spelen in de strijd tegen corona. Ik ben hen dankbaar dat ze zich zo inzetten.”

“Iedereen zit in hetzelfde schuitje. Alle medewerkers beseffen hoe belangrijk hygiëne is. Voor hun veiligheid en voor dat van de patiënten. De appreciatie die onze poetshulpen krijgen, is mooi om te zien.”

Wilt u ook voor een veilige werkomgeving zorgen? Daarbij helpen wij u graag. Neem gerust contact op voor advies.

Meer blogs

Blogheaderbeeld 1470X600 Duurzaam sanitair
duurzaamheid, personeel

Partner Mondo Spechim levert duurzame sanitaire artikelen en diensten

Voor duurzame sanitaire artikelen en diensten rekent Care op Mondo Spechim. Een gesprek met Product Manager Franckie Vermoere.
07-04-2023
3 min.
Blogheaderbeeld 1470X600 DC 03 (1)
duurzaamheid, welzijn, gezondheid, personeel

Hoe uw computer en toetsenbord reinigen

Uw toetsenbord regelmatig grondig reinigen is geen overdreven luxe. Hoe u dat doet? Dat vroegen we aan onze partner DataClean.
07-04-2023
4 min.
Blogheaderbeeld 1470X600
duurzaamheid, welzijn, gezondheid, personeel

WELL Building Standard vertegenwoordigt de Care-waarden

De gezondheid en het welzijn van de mens stimuleren in een gebouw, dat is waarvoor WELL Building Standard staat. En laat dat nu net al jaren hét stokpaardje van Care zijn.
14-03-2023
3 min.