Opleiding Cleanroom
29-01-2021

Opleiding cleanroom schoonmaak cruciaal voor correcte werking

Vakopleidingen zijn belangrijk in de schoonmaaksector. In reguliere kantoorschoonmaak betekent dit bijvoorbeeld een lessenreeks over het juiste gebruik van producten en hoe ergonomisch aan de slag te gaan. Als we het hebben over cleanroom reiniging dan gaat het verder dan dat. Opleidingen zijn cruciaal voor de correcte werking van controlled environments (CE). Daarom worden de trainingen van het Care Expert Cleaning team gegeven door dé specialist in het vakgebied, Werner Jansen van Jans Control. Wij spreken Werner over zijn passie voor cleanrooms en hoe de ideale opleidingcyclus er dan hoort uit te zien.

Wat is er zo belangrijk aan een cleanroom opleiding?

Het allerbelangrijkste is medewerkers laten beseffen is dat de methodiek compleet anders is in een cleanroom in vergelijking met reguliere schoonmaak. Je gebruikt andere producten, er wordt bijvoorbeeld  trager schoongemaakt en alles moet worden geregistreerd.

Eerst en vooral is het gedrag van de schoonmaker belangrijk, de bewustwording en het verantwoordelijkheidsgevoel is enorm. Je bent als schoonmaker een onderdeel van het primair proces. Zeker in farmaomgevingen gaat het letterlijk om mensenlevens. Bijvoorbeeld in een ziekenhuisapotheek: als je iets niet conform de regels doet, dan kan dat een invloed hebben op het product dat de patiënt krijgt. Je wil mensen ook niet zieker naar huis sturen dan ze zijn binnengekomen. Maar ook in de hightech wereld, waar stofdeeltjes de boosdoeners zijn, heb je gevoel voor verantwoordelijkheid nodig. Daarom mogen ook daar enkel CE gecertificeerden de cleanrooms betreden.

Waaruit bestaat een cleanroom training?

We beginnen met uit te leggen wat cleanrooms zijn, waarom die bestaan en hoe ze zijn opgebouwd. Dan gaan we dieper in op de GMP (Good Manufacturing Practice) en de classificaties, het verschil tussen stofdeeltjes en micro-organismen, contaminatie en crosscontaminatie, wat mag er wel en wat mag er niet in een cleanroom, welke kleding moet je dragen, wat is de werkvolgorde, hoe moet je desinfecteren, ... Daarna gaan we praktisch aan de slag in mijn cleanroom testlab. We overlopen de materialen, middelen en methodieken. Zo leren ze de correcte manier van schoonmaken aan. Aan het eind wordt er een examen afgenomen waarbij de kandidaten 80% moeten halen en dan krijgen ze een certificaat van Jans Control. Voor Care is er een reeks van basisopleidingen gepland voor medewerkers uit farma en high tech omgevingen.

 

Wat is dan het ideale opleidingstraject?  

Je moet beginnen met de basisopleiding en daarna leer je het echte schoonmaken in de praktijk van je meer ervaren collega’s bij die specifieke klant. De jaarlijkse opfrissing kan theorie of enkel praktijk zijn. Later gaan we dieper in op de uitdagingen van de cursisten in de praktijk: het omkleden, het schoonmaken en het insluizen van een laptop of telefoon bij hightech klanten. Op dat moment kan je zien of je alles nog correct uitvoert. Sommige medewerkers gaan direct met hun nieuw verworven kennis tot bij hun collega’s om alles te checken. In een vervolgopleiding kan er ook aandacht zijn voor persoonlijke ontwikkeling, bijvoorbeeld het doorstromen naar een leidinggevende functie.

Wilt u ook graag cleanroom cleaning outsourcen aan een specialist? Neem zeker contact op met onze Sales Advisor Sien.

Neem contact op
Sien

Wie is Werner Jansen (Jans Control)?

Ik heb verrassend genoeg een muzikale achtergrond. Maar daarin blijkt een stabiele job niet zo eenvoudig. Dus schoolde ik mij om en kwam ik in de gezondheidszorg terecht als pedagogisch werker en arbeidsbemiddelaar. Die job zorgde ervoor dat ik in sneltempo volwassen werd, maar het was niet de richting om verder op te bouwen. Toevallig kwam ik in 2000 terecht bij een belangrijk Nederlands schoonmaakbedrijf binnen de Vebegogroep, als Teamleader bij grote klanten in de hightech industrie. Daar is het zaadje geplant, daar vond ik mijn passie voor de reiniging en desinfectie van gecontroleerde omgevingen. Ik ben dan in 2014 als zelfstandige onder de naam Jans Control gestart, waar de focus ligt op de pijlers contaminatie, quality control en interim management. De tak van de opleidingen, met name de “Cleanroom Academy” werd opgericht om de versnipperde kennis samen te brengen. Er is ondertussen ook een eigen locatie waar je het praktische deel van de opleiding terdege kan testen. Dit biedt duidelijke voordelen, want bij de klant mag je niet zomaar binnen om te oefenen. Je bent daar de grootste vervuiler en het aantal bewegingen moet daar zo minimaal mogelijk blijven. Dus het testlab is een mooi alternatief.

Werner Jans Control

Dankzij de cleanroomopleidingen voelen mensen zich serieus genomen. Wetende wat ze doen, waarom ze dat doen, hoe belangrijk dat is en hoe ze zichzelf kunnen ontwikkelen en overtreffen. Dat komt de cleanroomklant alleen maar ten goede.

Meer blogs

Verzuim Dalen
personeel

Investeren in schoonmaakpersoneel doet verzuim drastisch dalen

Verzuim is een van de grootste problemen in de schoonmaaksector. Bij langdurige ziekte kan vervanging geregeld worden. Maar als er veel onverwachte afwezigheid is, dan gaat de kwaliteit van de dienstverlening snel achteruit. Is ziekteverzuim in de schoonmaaksector iets waar je maar mee moet leren leven? Bjorn Van der Auwera (Operationeel Manager bij Care) doorprikt de mythe.
29-11-2018
2 min.
Opstart Cleanroom (1)
cleanroom

Waar moet u aan denken bij het opstarten van een cleanroom?

Een cleanroom op een doordachte manier laten bouwen en een goede basis geven om later op een kwalitatieve manier in te kunnen werken, is extreem belangrijk. Waar moet u dan op letten? Roxanne de Vos (District Manager bij Care Expert Cleaning) geeft enkele tips.
23-05-2019
1 min.
Richtlijnen Cleanrooms
cleanroom

Richtlijnen cleanrooms doortrekken naar kantoren

In cleanrooms en andere kritische ruimtes gelden er strikte kwaliteits- en veiligheidsmaatregelen. De komst van corona verandert daaraan weinig. Toch zet Care Expert Cleaning in tijden van pandemie de puntjes nog meer op de i. Want vooral de medische en farmaceutische bedrijven moeten nu een tandje bijsteken. En dat kan alleen met een veilige omgeving voor de medewerkers van de klant én de garantie op de productie van veilige medicijnen.
01-07-2020
4 min.