Made Blue Foto
13-12-2021

Een liter voor een liter: proper water en hygiëne voor iedereen

Made Blue Foundation is een non-profitorganisatie die investeert in waterprojecten in landen waar de nood aan proper water hoog is. Om deze projecten te financieren, rekent Made Blue op bedrijven zoals Care. Want per verbruikte liter vuil water, ‘doneert’ Care een liter aan Made Blue. “Eigenlijk was het Vebego, het moederbedrijf van Care, die ons op het idee bracht van Made Blue”, vertelt Machiel van Dooren van Made Blue.

In 2013 kloppen Machiel en zijn collega’s aan bij Vebego. “Van Made Blue was er toen nog geen sprake. We waren daar eigenlijk voor een andere reden. Samen met het Wereld Natuur Fonds (WWF) hadden we een project opgericht waarmee bedrijven hun CO2-uitstoot konden compenseren. Door carbon credits te gebruiken. Dat is nu opgenomen in de organisatie Climate Neutral Group.”

De MVO-manager van Vebego vindt het een goed idee. Toch denkt ze dat het bedrijf door water te besparen ook een grote impact kan maken. “Eigenlijk speelde Vebego al even met dit idee”, weet Machiel nog. “Het zocht alleen nog een stimulans om al hun medewerkers hiervoor ook warm te krijgen. Want ja, als je hier de kraan dichtdraait, dan wordt het in Afrika niet plots natter. Dus hoe gingen we dat aanpakken?”

Uit de vele gesprekken met Vebego, kennisinstellingen en NGO’s ontstaat uiteindelijk Made Blue Foundation. “We ontwikkelden een rekenmethodiek waarmee de impact van onze investeringen meten. Zo maken we de belofte aan bedrijven: per 1000 liter uitgespaard water schenken ze 30 cent en dit levert ook minstens 1000 liter proper drinkwater elders op.”

Investeren in duurzame waterprojecten

“780 miljoen mensen hebben geen toegang tot proper water”, gaat Machiel verder. “En dus ook niet tot hygiëne. Dat is problematisch. Toch is het niet de bedoeling dat we water in flessen of tanks tot bij de mensen brengen.”

Made Blue investeert daarom in duurzame oplossingen. Denk aan waterputten boren, leidingen leggen, tappunten bij scholen en dorpscentra plaatsen. “We investeren eigenlijk in de hardware. We weten precies hoeveel kapitaal we daarvoor nodig hebben. En we meten de opbrengst: een liter voor een liter.”

“Ondertussen zijn al 400 bedrijven bij ons aangesloten. Samen zorgden ze al voor meer dan 8 miljard liter aan proper water. En dat allemaal dankzij Vebego dat ons uitdaagde om met waterbesparing aan de slag te gaan.”

Machiel wil Care een pluim geven. “Care doet het geweldig goed met een besparing van maar liefst 62,5 miljoen liter water sinds de start van de samenwerking. Dat is meer dan de helft van het totaal uitgespaarde water van alle bedrijven binnen Vebego. Concreet wil dat zeggen dat Care ervoor zorgt dat 856 mensen voor de komende tien jaar toegang hebben tot proper drinkwater. Bovendien hoeven ze hun water niet meer te koken om de bacteriën te doden. En dat betekent dus minder CO2-uitstoot. Maar liefst 437,50 ton. Dat zijn ongeveer 280 retourvluchten tussen Brussel en New York.”

Mensen doen denken en drinken

“We willen de mensen hier ook bewuster laten nadenken over water. Wist je dat flessenwater tot duizend keer duurder is dan kraantjeswater? En kraantjeswater is gewoon goed water. Vaak komt het nog uit dezelfde bron als het flessenwater ook. En dan spreken we nog niet van de kilometers die vrachtwagens afleggen om dat flessenwater overal naartoe te brengen. Daarvan word je echt niet gelukkig. En de aarde al helemaal niet.”

Daarom ontwikkelde Made Blue herbruikbare waterflessen, vertelt Machiel. “Daarin zijn we natuurlijk niet uniek. Maar wel wat de prijs betreft. Want in de winkel betaal je best veel voor zo’n fles. Dus we zochten naar een goedkopere oplossing. En dat is gelukt. Voor donateurs van Made Blue zijn de waterflessen te koop voor nog geen 1,5 euro. Inclusief een donatie van 500 liter drinkbaar water per fles. We hoeven als non-profitorganisatie ook geen winst te maken op de verkoop natuurlijk.”

“Vebego, en dus ook Care, is meegegaan in dat verhaal”, vertelt Machiel. “Nu al worden er meer dan 5000 flessen verdeeld onder alle medewerkers. Zo krijgen ook de schoonmakers een welgemeende dank je wel. Want zij zijn wel diegenen die het meeste water besparen op de werkvloer.”

Financiële besparing, enorme impact

“Care zet actief in op minder waterverbruik en minder gebruik van schoonmaakmiddelen. En door resultaatgericht te werken, alleen poetsen wat echt nodig is, besparen ze ook op werkuren. Dat is allemaal mooi meegenomen.”

“We geven Care elk jaar een certificaat met daarop de besparingen op vlak van water en CO2.  Sinds kort krijgen de grote klanten van Care in januari hun eigen certificaat. Zo zien ze hoeveel proper water Care heeft geschonken door bij hen te poetsen en water te besparen.”

“Eigenlijk is het heel simpel: bedrijven doneren maar een deeltje van het bedrag dat ze uitsparen door minder water te gebruiken”, benadrukt Machiel. “Zo zie je maar dat iets goeds doen, eigenlijk niets hoeft te kosten. En de impact die je als bedrijf maakt op een andere plek is onbetaalbaar. Daarvan word je als mens echt blij.” (lacht).

Wilt u meer weten over onze duurzame partnerships? We vertellen u er graag alles over.

Een Liter Voor Een Liter

Meer blogs

Duurzaam Ondernemen Care schoonmaakbedrijf
duurzaamheid

Care als voorbeeld van duurzaam ondernemen

Care zet al meer dan 45 jaar in op duurzaam ondernemen. Al heel wat goede doelen en projecten zijn de revue gepasseerd. De laatste jaren geven we dit ook structureel vorm door deel te nemen aan het Voka Charter Duurzaam Ondernemen (VCDO). Maar wat houdt dat juist in? En hoe vertaalt zich dat in de praktijk?
21-04-2021
5 min.
Ecologische poetsproducten Alpheios
innovatie, kantoorschoonmaak, duurzaamheid

Ecologische poetsproducten en innovatieve schoonmaaksystemen veroveren werkvloer

Wist u dat Vive-producten naast het EU Ecolabel ook het cradle-to-cradle-certificaat hebben? En dat de Triple-T trolley binnenkort ook als elektrische poetskar verkrijgbaar is? Innovaties waarvan Care dankbaar gebruikmaakt.
23-02-2021
3 min.
European Cleaning and Hygiene Awards finalist Sustainability
duurzaamheid, innovatie

Care genomineerd voor European Cleaning & Hygiene Awards 2022

De European Cleaning & Hygiene Awards 2022 hebben Care genomineerd als een van de finalisten. Met onze doorgedreven duurzaamheidsfocus hopen we tijdens de prijsuitreiking in april in Brussel de nominatie in de categorie ‘Sustainability’ te verzilveren.
09-03-2022
3 min.