Impact Corona
29-06-2020

De impact van corona op de hygiëne in bedrijven

Begin maart stromen de eerste verontrustende berichten binnen: corona heeft België bereikt. Twee weken later gaat België in lockdown. Het ene bedrijf moet de deuren sluiten. Het andere krijgt het drukker dan ooit. Maar welke impact heeft corona op de hygiëne in uw bedrijf? Hoe zorgt u voor een veilige werkomgeving? En welke rol spelen facilitaire bedrijven zoals Care daarin?

Het zijn rare tijden voor schoonmaakbedrijven zoals Care. Sommige bedrijven zetten de samenwerking even stil. Terwijl anderen nét meer poetsuren of ontsmettingsproducten vragen. De telefoon staat roodgloeiend. Het is alle hens aan dek voor Sandra Duuring (District Manager regio Centraal) en haar collega’s. Ze zoeken razendsnel naar oplossingen. “We staan bekend om onze service en die wilden we koste wat kost blijven garanderen.”

Planning omgooien

Door de opkomst van coronavirus is er veel vraag naar ontsmettingsmiddelen. Vooral de desinfecterende wegwerpdoekjes zijn populair. Daarmee geven mensen hun bureaus tussendoor zelf een extra poetsbeurt. Maar … “De producten kwamen met mondjesmaat binnen”, volgens Sandra. Ook de planning van de extra poetsuren blijkt geen sinecure. “We moeten rekening houden met beschikbaarheid en het aantal werkuren van onze poetshulpen. En natuurlijk ook met de nieuwe voorzorgsmaatregelen.”

Ook bij bedrijven waar de kantoren tijdelijk sluiten, zijn de schoonmakers nog volop aan de slag. “Het was het moment om de grote schoonmaak in te plannen. Nu er niemand was, konden onze poetshulpen alles grondig reinigen. En desinfecteerden ze alle raakpunten van bureaus tot lichtschakelaars en de koffiemachine.”

Veilig poetsen

Er kwamen ook ongeruste reacties binnen over de werking van de poetsdienst. Nochtans niet nodig want … “We hebben maatregelen uitgeschreven. Daarin staat bijvoorbeeld als poetshulpen zich niet lekker voelen ze niet mogen werken. En dat ze onmiddellijk naar de dokter moeten. Ze dragen ook fluohesjes met daarop de boodschap om 1,5 meter afstand te houden. En als de klant dat wil, dragen ze ook een mondmasker.”

De tips over de herindeling van de kantoorruimte worden door klanten met enthousiasme onthaald. “Samen bekeken we of bijvoorbeeld plexiglas bij de inkombalie nuttig was. We stippelden mee looproutes uit en dachten mee na over veilige werkplekken en cafetaria’s.”

Thuiswerk voor klanten de norm?

Sandra verwacht dat thuiswerk voor veel bedrijven de norm blijft. “Door de lage bezetting op die kantoren zijn er uiteraard minder poetsuren nodig.” De plaatsen waar wel iedereen aanwezig is, gaan nog geruime tijd nood hebben aan een extra desinfecteerteam. “Hoe het nieuwe normaal eruit zal zien, is nog even afwachten. Wel is het belang van een goede poetsservice maar weer bewezen”, concludeert Sandra.

Scholen vragen extra aandacht

De scholen zijn een heel ander verhaal. Maandenlang zijn ze gesloten, uitgezonderd de opvang. Teamleader District Oost Lutgarde Schoofs moet noodgedwongen een deel van haar personeel in technische werkloosheid stellen. Enkele mensen zijn terecht bang. “Iemands echtgenoot behoort tot de risicogroep. Zij uitte haar bezorgdheid en ik liet haar dan ook thuisblijven.” Nu de maatregelen hun vruchten afwerpen, ebben ook de zorgen stilaan weg. Net op tijd, want de scholen zijn weer open.

Lutgarde weet wat haar te doen staat. “Alle poetshulpen werken op volle kracht. Want toiletten, klinken, tafels … desinfecteren ze meerdere keren per dag. Uren nadat de schoolbel is gegaan, zijn ze nog bezig om alles grondig onder handen te nemen.” Hoe lang dit regime nog aanhoudt, kan niemand voorspellen. Maar het gevoel van samenhorigheid valt op. “We zitten allemaal in hetzelfde schuitje. We vechten samen tegen corona. De flexibiliteit van mijn mensen is ongelooflijk. Dikke merci daarvoor.”

Hebt u vragen over hoe Care zorgt voor een veilige werkomgeving? Wij staan u graag bij met raad en daad. De veiligheid in uw bedrijf op lange termijn garanderen? U leert er alles over in ‘Schoon en Veilig’.

Schoon En Veilig

Meer blogs

Luchtkwaliteit
gezondheid, kantoorschoonmaak

3 actiepunten om de luchtkwaliteit in uw kantoor te verbeteren

Slechte binnenlucht in kantoren verlaagt de productiviteit en verhoogt het verzuim: "Zieke gebouwen maken mensen ziek". Goede redenen om luchtkwaliteit hoog op uw agenda te zetten als facility manager. In deze blog vindt u 3 haalbare actiepunten.
12-02-2019
3 min.
Revolutionaire Techniek
innovatie, kantoorschoonmaak, duurzaamheid

Revolutionaire schoonmaaktechniek betekent einde van dweil

Een nieuw innovatietraject bij Care zorgt al meteen voor een doorbraak. Wie had gedacht dat schoonmaken helemaal opnieuw uitgevonden kon worden? Bjorn Van der Auwera (Operational Manager bij Care) vertelt ons er alles over.
28-03-2019
1 min.
Nieuw Kantoorinrichting
innovatie, kantoorschoonmaak, duurzaamheid

Nieuwe kantoorinrichting: geef oude kantoormeubelen nieuw design

Bij Care houden we de vinger aan de pols van de nieuwste ontwikkelingen in facility management. De collega’s van ons zusterbedrijf NNOF zijn echte voorlopers in duurzame kantoorinrichting. Project Manager Simon Vandevoorde deelt zijn passie in deze gastblog.
22-09-2019
2 min.