Functiedifferentiatie cleanroom reiniging
29-09-2020

Dankzij functiedifferentiatie bezorgt Care Expert Cleaning zijn klanten tal van ‘verborgen’ voordelen

Toen Care bijna 20 jaar geleden de vraag kreeg om schoon te maken in een farmaceutisch bedrijf, besloot het om zich daarin verder te specialiseren. Ondertussen is het aantal sectoren uitgebreid en nemen de schoonmakers zelfs taken over van laboranten proces-operatoren. 

Audrey Bortels, Business Development Manager Care Expert Cleaning, legt uit waarom Care Expert Cleaning zoveel meer doet dan schoonmaken alleen: “Toen een klant personeel tekortkwam voor de glasafwas in de cleanroom, vroeg hij ons om te helpen. We hebben op dat moment schoonmakers ingeschakeld die gewend waren om in een GMP-omgeving en met strenge procedures te werken. Dat verliep vlot. En nu verzorgen we al ongeveer veertien jaar laboafwas.”

Van glasafwas tot staalnames

“Glasafwas is niet zomaar afwassen – eerst reinigen we het glas met de hand, dan gaat het door een wasstraat en daarna controleren we de kwaliteit. In sommige gevallen wordt het glas zelfs ‘gebakken’ in ovens om te steriliseren. Ook zorgen we voor de inwendige reiniging van mobiele apparatuur in de productie, zoals grote en kleine silo’s die dienen als opslag van medicijnen. Verder doen we ook stofdeelmetingen in bepaalde lokalen. Een belangrijke opdracht, want stof veroorzaakt contaminatie. Dit zit nu allemaal in het takenpakket van onze schoonmakers.”

Ook microbiologische staalnames neemt Care voor zijn rekening. “Met swaps nemen we stalen van de vloer, muur en alle contactpunten. We vullen de nodige documenten in en volgen de juiste procedures. Voor deze functies hebben we wel voltijdse medewerkers in dienst met een laboachtergrond.”

Van functiedifferentiatie bij Care tot interessantere jobs en kostenreductie bij de klant

Door aan de onderkant lagergekwalificeerde taken weg te nemen van de hooggekwalificeerde medewerkers van de klant, zorgt Care Expert Cleaning ervoor dat de klant zijn instromers een uitdagender job kan aanbieden. Zo helpt Care de klant de ‘war on talent’ te winnen. Een niet te ontkennen voordeel.

Daarnaast zien we vaak ook dat er bij de klant een kostenreductie optreedt: onze (goedkopere) medewerkers nemen taken over van (duurdere) medewerkers van de klant, die zich dan nog eens beter kunnen concentreren op de high level taken die zij hebben. Dit zorgt niet alleen voor een opwaardering van de job van schoonmaker, maar ook voor een meer kwaliteitsvolle jobinhoud bij de medewerkers van de klant. Langs de twee kanten resulteert dat natuurlijk in meer gemotiveerde medewerkers.

Dit noemen we de ‘verborgen’ voordelen voor de klant. Voor elke klant zijn die verschillend: we bespreken graag samen wat deze voor u zouden kunnen zijn.

Voorraad beheren

“Sinds begin dit jaar regelen we ook het logistieke proces bij één van onze klanten”, vervolgt Audrey. “Onze schoonmakers hebben toegang tot de cleanrooms én het magazijn. Ze kennen de procedures dus door en door. Daarom doen ze nu ook de stocktelling en -verdeling. En daarnaast verpakken en desinfecteren ze elk pakje dat vanuit het magazijn naar de cleanroom gaat.” Weer zo’n ‘verborgen’ voordeel: de hooggekwalificeerde medewerkers van de klant moet zich niet meer met de logistiek bezighouden.

Ondersteuning bij productie

Wanneer onze klanten op zoek gaan naar hooggeschoolde technische profielen (operatoren) dan merken ze dat dit een gegeerd profiel is op de arbeidsmarkt. Om de job aantrekkelijker te maken, kan Care bepaalde taken overnemen. Zodat de operatoren zich alleen moeten bezighouden met hun hoofdtaken.

Care kan zo bijvoorbeeld mobiele apparatuur, kleine onderdelen of grote gedemonteerde onderdelen ophalen, wassen en autoclaveren zodat alles gebruiksklaar staat voor de volgende productiebatch. Op deze manier hoeft de operatoren van de klant zich alleen op de corebusiness te focussen: het produceren van geneesmiddelen.

Verschillende taken per bedrijf

Anja Matthijs is pandverantwoordelijke bij Ablynx in Zwijnaarde. Ook haar team neemt verschillende taken van de laboranten over. “Buiten de glasafwas maken we bufferoplossingen die laboranten nodig hebben om hun bereidingen te maken. We reinigen en desinfecteren ook de fermentoren. Daarvoor hebben we iemand voltijds in dienst, want dit vraagt gespecialiseerde kennis.”

Bij Ablynx nemen de schoonmakers nog andere taken over zoals het steriliseren van materiaal met de autoclaaf, het wegdragen van ‘gele bakken’ met laboafval en de verdeling van de labojassen. Maar zij beheren ook de voorraad. Zo groeide een Care-medewerker uit tot een volwaardige Ablynx-magazijnier. “Het verschilt van klant tot klant welke taken onze schoonmakers extra opnemen. Soms moeten we daarvoor een specifiek profiel in dienst nemen.” Care Expert Cleaning zorgt voor alle randactiviteiten die essentieel zijn, maar geen core business. Zo kunnen de medewerkers van de klant zich focussen op hun eigenlijke taken.

Blije klant, gemotiveerde medewerker

Sien De Clerck, Sales Advisor Expert Cleaning, vertelt hoe belangrijk deze functiedifferentiatie is voor klant én schoonmaker. “Onze missie is de klant ontzorgen. Kunnen we dingen overnemen? Dan doen we dat. Laboafwas, stofdeelmetingen, stock bijhouden, producten voorbereiden … Iedere klant heeft zijn eigen behoeften. En naargelang de taken, begeleiden wij onze schoonmakers of krijgen ze een extra opleiding vanuit Care of van de klant.”

“De klant vertrouwt erop dat wij alle procedures nauw volgen én dat er altijd een back-up is. Worden de taken niet gedaan, dan kunnen de laboranten niet verder werken. Die functiedifferentiatie en het feit dat ze onmisbaar zijn, is voor onze schoonmakers een mooie drijfveer. Het geeft hun job meerwaarde. Ze vormen een belangrijke schakel in het proces en maken een essentieel deel uit van het bedrijf waar ze werken. Blije klanten én gemotiveerde medewerkers dus”, besluit Sien.

Heeft u taken die u graag wil uitbesteden? Wij tonen u graag de mogelijkheden van Care Expert Cleaning.

Cleanroom en labo reiniging
Small Equipment cleaning
Wassen mobile equipment labo

Meer blogs

Alpheios Innovatie
innovatie, kantoorschoonmaak, duurzaamheid

Tom Bosch, Sales Manager van Alpheios, over de toekomst en innovatie

Zusterbedrijf Alpheios voorziet Care van duurzame producten en materiaal. Lees hier welke innovaties Alpheios nog op de planning heeft staan.
29-11-2022
4 min.
European Cleaning and Hygiene Awards finalist Sustainability
duurzaamheid, innovatie

Care genomineerd voor European Cleaning & Hygiene Awards 2022

De European Cleaning & Hygiene Awards 2022 hebben Care genomineerd als een van de finalisten. Met onze doorgedreven duurzaamheidsfocus hopen we tijdens de prijsuitreiking in april in Brussel de nominatie in de categorie ‘Sustainability’ te verzilveren.
09-03-2022
3 min.
20220208 VR Bril Lin Businessbanner 02
cleanroom, innovatie

Hoe innovatie bijdraagt tot kwaliteit: smart headset

Op Airlocked in oktober verzorgden Ellen Van Der Plas en Justine Op de Beeck van Agidens Lifesciences een van de vele boeiende break-out sessies. Zij presenteerden de smart headset als innovatieve mogelijkheid voor validatie, als voorbeeld werden cleanroomtesten met betrekking tot deeltjestelling uitgewerkt. Vandaag gaan wij met hen even dieper in op de vraag hoe innovatie kan bijdragen tot kwaliteit, zowel voor het validatieproces als voor het eindproduct.  
07-03-2022
3 min.