20220208 VR Bril Lin Businessbanner 02
07-03-2022

Hoe innovatie bijdraagt tot kwaliteit: smart headset

Op Airlocked in oktober verzorgden Ellen Van Der Plas en Justine Op de Beeck van Agidens Lifesciences een van de vele boeiende break-out sessies. Zij presenteerden de smart headset als innovatieve mogelijkheid voor validatie, als voorbeeld werden cleanroomtesten met betrekking tot deeltjestelling uitgewerkt. Vandaag gaan wij met hen even dieper in op de vraag hoe innovatie kan bijdragen tot kwaliteit, zowel voor het validatieproces als voor het eindproduct.    

Wat is een smart headset precies?

Met een smart headset kan je als het ware handsfree filmen en video’s bekijken. Dit zorgt ervoor dat heel makkelijk trainingsvideo’s kunnen worden opgenomen terwijl iemand een bepaald proces uitvoert. Deze tool werkt met ‘augmented reality’ of een ‘toegevoegde realiteit’. Met andere woorden: een extra laag over de bestaande omgeving.

Waarvoor kan een smart headset gebruikt worden?

Deze tool kan voor verschillende soorten validatietesten gebruikt worden. Bijvoorbeeld in cleanrooms, ziekenhuisapotheken, operatiekwartieren, productieafdelingen in farma-omgevingen. 

Enerzijds voor opleiding in allerlei validatieprocessen, bijvoorbeeld cleanroomvalidatie of -classificatie. Zoals  vroeger een papieren SOP bij de hand werd gehouden, bekijken we nu de gewenste videoinstructie met de smart headset, terwijl beide handen beschikbaar blijven.

Anderzijds kan deze ook worden ingezet voor het trainen en volgen van bepaalde veiligheidsprocedures. Op termijn zou het volledige validatiedossier in de smart headset verzameld kunnen worden in combinatie met paperless validatietools.

Wat zijn de voordelen van het gebruik van nieuwe technologieën, zoals een smart headset?  

 • Paperless
 • Mobiel
 • Geïntegreerd
 • Nauwkeurig
 • Geborgd
 • Efficiënt
 • Traceerbaar
 • Gestandaardiseerd 
 • Gecertificeerd
 • Geen witness nodig
 • ...

Waarvoor wordt de smart headset in de praktijk nu al gebruikt? 

Bij Agidens Life Sciences gebruiken wij deze tool momenteel voor:

 • Trainingen voor buitenlandse collega’s Agidens (remote trainings)
 • De validatie van endoscopenreinigers in ziekenhuizen

Hoe zien jullie de toekomst van nieuwe technologieën, zoals een smart headset ?  

Op dit moment is het nog voor een groot stuk theorie, maar paperless validatie komt steeds meer op. Dit zou de integratie makkelijker moeten maken. Er zijn veel mogelijkheden: voor trainingen kunnen nieuwe toestellen gefilmd worden in plaats van een volledige SOP uit te schrijven. Ook hier geldt: een beeld zegt meer dan 1000 woorden. Dit kan met gebruik van de smart headset, deze gebruiken we momenteel al voor training van nieuwe collega’s, ook bijvoorbeeld voor onze Zwitserse collega’s. (zie voorbeeldvideo).

Naast de smartheadset zijn er nog andere toepassingen zoals bijvoorbeeld de VR bril (virtual reality), deze plaatst een beeldscherm voor je ogen zodat je alleen een virtuele 3D wereld ziet. Op deze manier kunnen bijvoorbeeld operatoren in farmaceutische productieomgeving al getraind worden in het werken met een installatie, vooraleer deze werkelijk is gebouwd. Dit dankzij een VR bril en de digitale plannen van de installatie in kwestie. Dit versnelt het proces enorm. 

Bedankt aan onze gastblogger Ellen Van Der Plas van Agidens. Care Expert Cleaning werkt ook samen met Agidens voor de documenteringsapp iClean. Bij wijzigingen in de software, kijkt Agidens mee wat de impact is op het validatiedossier. 

Meer info over Agidens: De veiligheid van de patiënt centraal | Agidens Life Sciences 

Instructievideo

Trainen op afstand

Wilt u meer weten over Care Expert Cleaning? We vertellen u er graag meer over.

Cleanroom en labo reiniging

Meer blogs

Opstart Cleanroom
cleanroom

Opstart cleanroom: protocollen zijn rode draad

Dat er bij de opstart van een cleanroom veel komt kijken, is een understatement. Alles moet tot in de puntjes beschreven staan. Protocollen zijn daarbij onmisbaar. Sien De Clerck, Sales Advisor bij Care Expert Cleaning, overloopt samen met ons hoe de opstart van een cleanroom verloopt.
23-07-2021
3 min.
Communicatie en vertrouwen schoonmaak klant
cleanroom

Communicatie en vertrouwen, dat is wat een cleanroomklant verlangt

Wat verwacht een klant eigenlijk van Care Expert Cleaning? En lossen we die verwachtingen ook in? We vroegen het aan Audrey Bortels, onze Business Development Manager. Daardoor weet zij precies wat een klant verlangt van zijn dienstverleners.
21-06-2021
3 min.
Alpheios Innovatie
innovatie, kantoorschoonmaak, duurzaamheid

Tom Bosch, Sales Manager van Alpheios, over de toekomst en innovatie

Zusterbedrijf Alpheios voorziet Care van duurzame producten en materiaal. Lees hier welke innovaties Alpheios nog op de planning heeft staan.
29-11-2022
4 min.