ISO certificaat Care behaald
08-11-2021

Certificaten VCA, ISO 9001 en ISO 14001 verlengd

Ook dit jaar doorstond Care succesvol de audits op het vlak van veiligheid, kwaliteit en milieu. Onze certificaten VCA, ISO 9001 en ISO 14001 zijn dus opnieuw een jaar geldig. Maar wat houden deze audits in? Waarvoor staan deze certificaten? En waarom zijn ze zo belangrijk? We vroegen het aan Kwaliteitsmanager Els Van Rijckeghem.

 

“De resultaten waren bovengemiddeld goed.”

Ook dit jaar doorstond Care succesvol de audits op het vlak van veiligheid, kwaliteit en milieu. Onze certificaten VCA, ISO 9001 en ISO 14001 zijn dus opnieuw een jaar geldig. Maar wat houden deze audits in? Waarvoor staan deze certificaten? En waarom zijn ze zo belangrijk? We vroegen het aan Kwaliteitsmanager Els Van Rijckeghem.

“VCA staat voor Veiligheid Checklist Aannemers. Met dit certificaat tonen we dat we voldoen aan alle regels rond veilig werken. ISO staat voor Internationale Organisatie voor Standaardisatie. Voor ons zijn de ISO-normen 9001 en 14001 van belang. De ISO 9001-norm draait rond kwaliteit en de ISO 14001 rond milieu en duurzaamheid”, vertelt Els.

“Wij beslissen uiteraard niet zelf of we voldoen aan de voorwaarden. Dat doet een externe firma die auditors stuurt om Care te controleren. Zij kijken na of we in orde zijn met alles. Elke drie jaar is er een grote controle. Tussendoor gebeuren er jaarlijkse, kleine audits. Voor de ISO-certificaten was het dit jaar een grote audit.”

VCA – veiligheid voor alles

“Voor het VCA-certificaat werken de auditors aan de hand van een checklist. Puntje per puntje vinken ze de lijst af.”

“Zo bekijken de auditors bijvoorbeeld hoe we de werkplekinspecties doen. Ze checken ook of alle PBM’s (Persoonlijke Beschermingsmiddelen) in orde zijn. En of alle productenfiches, Safety Data Sheets, aanwezig zijn. Daarop staat per schoonmaakproduct onder andere de eigenschappen en wat je moet doen bij een ongeluk”, weet Els. “De auditors waren zeer te spreken over ons plan van aanpak. We kregen een goed rapport.”

ISO 9001 – doen wat we beloven

“Dit certificaat is onze kwaliteitsgarantie naar de klanten toe. Want zij betalen ons om een bepaalde kwaliteit te leveren. Maar doen we dat ook? En volgen we dit ook op? Daarom zijn onze werkprogramma’s zo belangrijk. Onze schoonmakers volgen deze tot op de letter op. De garantie dat alles verloopt zoals het hoort.”

Maar het gaat verder. De auditors kijken ook of Care de juiste mensen op de juiste plek inzet. Daarbij horen ook functioneringsgesprekken en opleidingen. “Kwaliteit draait dus rond de klanttevredenheid, maar ook rond betekenisvol werk voor onze medewerkers.”

ISO 14001 – werken met oog voor milieu en duurzaamheid

“Om het ISO 14001-certificaat te behalen, en te behouden, moeten we bewijzen dat we duurzaam werken. En dat we onze impact op het milieu zo klein mogelijk houden. Daarin zit ook het verhaal rond Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO) verweven”, vertelt Els.

Daarvoor werkt Care verschillende doelstellingen uit. “Dat zijn onder andere minder papier verbruiken, ons wagenpark groener maken en met leveranciers werken die ook met duurzaamheid bezig zijn. De auditors gaan na of we voldoende stappen nemen om die doelstellingen te halen.”

Processen op elkaar afstemmen

“De audits voor de ISO-normen gaan over verschillende afdelingen. Omdat er bij de processen rond kwaliteit en milieu nu eenmaal veel mensen betrokken zijn. Denk aan HR, de financiële dienst, sales, directie … De auditors gaan met iedereen in gesprek. Zo bepalen ze of de processen en procedures op elkaar afgestemd zijn.”

“De resultaten waren heel goed. En we laten het gemiddelde schoonmaakbedrijf ver achter ons. Dat horen we natuurlijk graag”, lacht Els.

Nog vragen over onze aanpak op vlak van kwaliteit, veiligheid en milieu? Wij beantwoorden ze graag.  

Iso 90014 en 14001 logo

Meer blogs

07122020 CARE SHOT02 056
kantoorschoonmaak, duurzaamheid, personeel

Uitbesteden van schoonmaak, wat zijn de voordelen?

Stel dat u nog werkt met eigen personeel, maar op termijn op zoek bent naar een andere oplossing. Waarom zou u kiezen voor het uitbesteden van de schoonmaak? Er zijn heel wat voordelen aan verbonden. Wij lijsten de pluspunten op. 
23-12-2022
1 min.
Alpheios Innovatie
innovatie, kantoorschoonmaak, duurzaamheid

Tom Bosch, Sales Manager van Alpheios, over de toekomst en innovatie

Zusterbedrijf Alpheios voorziet Care van duurzame producten en materiaal. Lees hier welke innovaties Alpheios nog op de planning heeft staan.
29-11-2022
4 min.
Plan International Belgium 1 1024X512 1
kantoorschoonmaak, partners, duurzaamheid

Duurzame samenwerking met Plan België

Lang geleden ontstond er per toeval een mooie, duurzame samenwerking tussen schoonmaakbedrijf Care en Plan International. Ontdek het hele verhaal.
22-11-2022
5 min.