29-11-2018

Investeren in schoonmaakpersoneel doet verzuim drastisch dalen

Is ziekteverzuim in de schoonmaaksector een normale zaak waar je maar mee moet leren leven?
Bjorn Vanderauwera doorprikt de mythe.

Verzuim is een van de grootste problemen in de schoonmaaksector. Bij langdurige ziekte kan vervanging geregeld worden. Maar als er veel onverwachte afwezigheid is, dan gaat de kwaliteit van de dienstverlening snel achteruit.

Bjorn Vanderauwera (Operational Manager bij Care) Het is tragisch dat bedrijven ondertussen niet anders verwachten van de schoonmaaksector.

Alsof schoonmakers liever ziek zijn dan werken. Dat klopt dus niet, beste mensen! - Bjorn Vanderauwera

Schoonmakers die gehoord worden, zijn minder afwezig

De operationeel manager weet waarover hij spreekt: als medewerkers zich echt betrokken voelen en er naar hen geluisterd wordt, dan is er aantoonbaar minder verzuim.

Bjorn VanderauweraJe oogst wat je zaait als leidinggevende in de schoonmaak. Is de leidinggevende echt betrokken bij zijn mensen, dan zijn de mensen ook echt betrokken bij hun job.

Betrokkenheid heeft 2 kanten: een menselijke en een vaktechnische kant.

Bjorn VanderauweraSchoonmaken is mensenwerk. Je kan dus niet de schoonmaker als mens uitgommen. Zit die mens goed in zijn vel, dan zal zij haar werk graag en goed doen. Maar schoonmaken is ook een vak met zijn eigen vaktechniek.

Betrokkenheid wil ook zeggen: samen zoeken naar de beste schoonmaakmethode voor het beste resultaat. - Bjorn Vanderauwera

Bjorn VanderauweraEens informeren hoe het nu met de kinderen gaat, is niet genoeg. Het is juist heel motiverend voor schoonmakers dat iemand mee zoekt naar oplossingen die het werk gemakkelijker en beter maken.


Rol van leidinggevende in schoonmaak schromelijk onderschat

Als er zo’n duidelijke oplossing is, waarom is er dan nog zoveel verzuim in de schoonmaaksector?

Bjorn VanderauweraOm het goed te doen, wordt er heel veel verwacht van leidinggevenden. Het is niet vanzelfsprekend dat ze zowel people management als vaktechniek onder de knie hebben. Echte betrokkenheid tonen is ook niet zo eenvoudig als je 50 of 60 mensen moet managen die op verschillende tijdstippen op verschillende locaties zijn.

Daarom startte Care The Care Academy, een innovatie- en opleidingsprogramma samen met Alpheios, kennispartner in de schoonmaak en zusterbedrijf in de Vebego-groep.

We willen leidinggevenden in schoonmaak voor de 21ste eeuw vormen. 50% van de opleidingstijd gaat naar vaktechniek. De andere helft naar people skills. - Bjorn Vanderauwera

Vaktechnisch blijven meedenken met de klant

Wat zullen klanten daar van merken, behalve dat schoonmakers aanwezig zijn wanneer dat moet?

Bjorn Vanderauwera • Verzuim aanpakken is maar het topje van de ijsberg. We willen dat onze schoonmakers assertief en vaktechnisch kunnen inspelen op de noden van de klant. Met ondersteuning van hun leidinggevende.

Creativiteit om de dienstverlening echt top te maken, mag zich niet beperken tot de offertefase. - Bjorn Vanderauwera

Meer verhalen uit The Care Academy in een volgende blog.

Deel dit artikel: