// CARE-CULTUUR

/ ... meer dan administratie

Als we haar vragen wat de Care-cultuur voor haar betekent, kan Brenda Duymelinckx (medewerker personeelsadministratie) niet meteen antwoorden. Maar tijdens haar verhaal wordt het geleidelijk duidelijk. Voor Brenda staat Care gelijk aan betrokkenheid, samenwerking en wederzijds respect.

“Ik draai al dertig jaar mee, dat begint al hé (lacht). Ik heb altijd het regiosecretariaat gedaan, voor Antwerpen en Brussel.” Papieren en administratie in orde maken, dat is Brenda’s ding. “Door de jaren heen is mijn job enorm veranderd, vooral door de opkomst van de technologie.”

Care Cultuur Brenda Duymelinckx

“Het leukste aan mijn job? Dat zijn de mensen. De samenwerking met de collega’s, teamleiders en district managers, maar ook de contacten met de arbeiders zelf. Ik leer mensen graag kennen. Zodat een naam een gezicht krijgt. Dat persoonlijke aspect vind ik belangrijk. Ik hoop dat mensen zich daardoor wat meer thuis gaan voelen.”

Brenda heeft het hart op de tong. “Ik ben rechtuit, ik zeg wat ik denk. Mensen weten meteen wat ze aan mij hebben. De meeste mensen kennen mij wel (lachje). Tegelijkertijd probeer altijd eerlijk en correct te zijn. Als ik iets beloof, dan kom ik die belofte na. Ik heb het gevoel dat mensen dat wel appreciëren.”

Het leukste aan mijn job? Dat zijn de mensen! Persoonlijk contact met de schoonmakers, daar doe ik het voor. Ik heb veel respect voor hen. – Brenda

/ Zonder afspraak

“Ik help de schoonmakers het liefst persoonlijk. Zo kan ik makkelijker helpen bij het invullen van een document of wanneer ze vragen hebben over bijvoorbeeld hun loon. Vooral wanneer ze de taal niet zo goed kunnen, is het handig om in levenden lijve elkaar te spreken. In Antwerpen is dat natuurlijk makkelijker voor mij dan voor collega’s uit andere regio’s. Die kunnen niet zomaar even tot in Deurne komen voor een praatje. Schoonmakers hoeven bij mij ook geen afspraak te maken. Komt er een collega naar kantoor, dan sta ik meteen klaar.”

CC Illustratiewelkompaperwork

Een mooi voorbeeldje van wederzijds respect geeft Brenda wanneer ze over haar Franstalige collega’s uit Brussel praat. “Ik spreek een beetje Frans. Vaak kom ik niet goed uit mijn woorden. Maar ik blijf proberen. En niemand heeft er ooit iets negatiefs over gezegd, niemand heeft er ooit om gelachen. Begrip en respect zijn hier geen loze woorden. Natuurlijk hangt het ook af van je eigen mentaliteit. Als jij respect en begrip toont, en de tijd neemt om mensen te helpen, dan krijg je dat vanzelf terug.”

Ik ben rechtuit, zeg wat ik denk. Mensen weten wat ze aan mij hebben. Tegelijk probeer ik rechtvaardig te zijn. Ik heb een allergie voor onrechtvaardigheid. – Brenda

/ Wat Brenda vaak doet?
Dat is simpel: luisteren.

“Ook de samenwerking met de teamleiding is belangrijk. Als we een nieuwe klant hebben, dan zoeken we samen met hen naar de best passende schoonmaker. Niet alleen rond planning, maar ook rond persoonlijkheid. Die match moet juist zitten.”

Maar Brenda denkt ook mee na over de individuele planning van de schoonmakers zelf. Zodat een schoonmaakster bijvoorbeeld niet vier uur met de bus hoeft te reizen om twee uurtjes te poetsen. Want is de schoonmaker tevreden, dan is de klant dat ook. “Als de sfeer tussen de schoonmaker en klant goed zit, dan loopt de rest vanzelf. Kleine dingen, zoals het juiste materiaal of een praktische planning, maken het verschil.”

“Ik ga er altijd van uit dat we zo’n problemen kunnen oplossen. Dat lukt niet altijd, maar vaak kunnen we wel helpen. Zo was er onlangs een poetsdame regelmatig ziek. We hebben met haar gepraat, en ontdekten dat ze de hele week van hot naar her moest reizen met het openbaar vervoer. We zijn dan gaan kijken welke opdrachten we konden verplaatsen naar een andere dag. Zodat ze locaties kon combineren en haar werkschema makkelijker werd. Zo werd het weer haalbaar voor haar, en was ze minder vaak ziek.” Een mooi voorbeeld van wat je kan bereiken met een persoonlijke aanpak en luisterbereidheid.

“Is de schoonmaker tevreden, dan is de klant tevreden. Vaak is het zo simpel als dat. De juiste aanpak qua luisteren en organiseren, het juiste materiaal, een praktische planning… Dat doet al veel. Maar ook een persoonlijke klik tussen poetser en klant is belangrijk. Die match moet goed zitten.” – Brenda