// SAFETY
/ Wat te doen bij werkongevallen

Maar als je te veel tegelijk probeert te doen, kan dat je focus verliezen en ongelukken veroorzaken.

Safety Intro Output 768X432
Een ongeluk is snel gebeurd

Je kan bijvoorbeeld over een emmer struikelen en je been breken. Of een spat schoonmaakmiddel in je oog krijgen, wat voor irritatie kan zorgen. Of door je rug gaan doordat je te snel voorover buigt en weer recht komt.

Stijgende Ongevallen
Helaas zien we de laatste tijd een stijging van het aantal arbeidsongevallen. We erkennen dat het werk van een schoonmaker zwaar kan zijn. Tegelijk zijn jullie onze grootste troeven bij Care, en zijn we erg begaan met jullie.
Veiligheid boven alles

Om jullie veiligheid te waarborgen, zetten we de belangrijkste veiligheidsvoorschriften nog eens op een rijtje...

  • Concentratie
    Houd altijd je aandacht erbij en probeer niet te veel tegelijk te doen
  • Veiligheidskledij
    Draag altijd handschoenen en zet je veiligheidsbril op bij het poetsen van sanitair
  • Houding
    Let op je houding en buig door je knieën bij het voorover buigen
  • Veilig de baan op
    Rij veilig en houd je aan de verkeersregels
  • Zie je iets gevaarlijks?
    Meld het aan je leidinggevende of preventieadviseur
Wat moet je doen bij een ongeval op het werk?
Zelfs als je voorzichtig bent, kan een ongeval spijtig genoeg toch gebeuren. Heb je toch een ongeluk op het werk, volg dan onderstaande stappen.

/ Werken lukt nog

Kan je doorgaan met werken? Bel toch meteen je teamleader en vertel wat er is gebeurd. Neemt die de telefoon niet op? Spreek dan een boodschap in en vertel wat er aan de hand is. Als het lukt, werk je gewoon verder totdat je Teamleader contact met je opneemt.

/ Werken lukt niet meer

Voel je meteen of na een tijdje dat werken niet lukt? Ga naar een dokter of naar de spoeddienst. Ook dan bel of app naar je teamleader. Neemt die niet op? Bel dan naar 03 287 06 10.

/ Een ziekteattest

Vraag een ziekteattest aan de dokter. Dat document hebben we nodig om het ongeval aan te geven. Zodat je recht hebt op een correcte ziektevergoeding. 

/ De papierberg nadien

Na een arbeidsongeval krijg je te maken met veel papierwerk. Zorg ervoor dat je alles zo snel mogelijk invult en opstuurt naar arbeiders@care.be.

Papierwerk

/ Documenten bewaren

Bewaar alle documenten goed, want de verzekering of het ziekenfonds kan erom vragen. Als je de juiste documenten niet op tijd indient, kan het lang duren voordat je je vergoeding ontvangt. 

Heb je hulp nodig? Je teamleader of de personeelsadministratie staan voor je klaar.
Rust in je hoofd

We begrijpen dat je als schoonmaker soms veel aan je hoofd hebt. Wordt het je even te veel? Probeer dan eens ademhalingsoefeningen tijdens je pauze. Een paar minuten bewust ademen kan wonderen doen voor je mentale gezondheid.  

Volg hierbij de 4-7-8-regel. Adem 4 tellen in door je neus, hou 7 tellen je adem in, adem 8 tellen uit door je mond. De video hiernaast kan je hierbij helpen.

Voel je je nog steeds gestrest? Bespreek het dan met je teamleider, zodat we samen kunnen zoeken naar manieren om je werklast te verlichten. Soms maken kleine aanpassingen al een groot verschil. 

Want een veilige werkomgeving is in ieders belang. Door veilig te werken en de regels te volgen, verkleinen we samen de kans op ongevallen. Dat is niet alleen goed voor jou, maar ook voor je collega's en familie. 

Voorkomen is beter dan genezen

Ook jij kunt mee helpen aan een veilige werkomgeving. Merk je iets gevaarlijks op tijdens je werk? Neem dan zeker contact op met je leidinggevende of met de preventieadviseur. Samen bekijken we welke maatregelen we kunnen nemen.

Preventieadviseurs

Els Van Rijckeghem ✆ 0498 88 40 21
Johan Van Calster ✆ 0475 85 01 70