// WIST JE DAT ...
/ Eerste interne basisopleidingen zijn een feit
In oktober gaf Marga Jacobs voor het eerst de basisopleiding schoonmaak aan schoonmaakmedewerkers en enkele bedienden. En dit meteen aan twee groepen: regio West en regio Centraal. Pittig voor de eerste keer, maar Marga genoot van elk moment.
7. Interne Opleiding Marga 1
/ Uit hoeveel deelnemers bestonden je klassen?

"In Gent, voor regio West, waren ze met zes en in Deurne, voor regio Centraal, met acht. In Deurne namen ook enkele nieuwe bedienden van de binnendienst deel. Ook voor hen is deze opleiding nuttig, zo weten ze waarmee onze schoonmakers bezig zijn."

/ Hoe was de dynamiek in de groepen?

"Tijdens de eerste les zie je dat iedereen nog wat afwachtend is. Maar vanaf de tweede les merk je dat de groep hechter wordt. Zo is niet iedereen even taalvaardig in het Nederlands, maar de deelnemers begonnen elkaar spontaan te helpen. Bovendien had ik per klas een WhatsApp-groep opgericht waar iedereen terecht kon met vragen … Maar omdat ze elkaars contactgegevens uitwisselden, hadden ze onderling ook al snel contact. Heel fijn om te zien."

/ Je speekt over twee sessies. Hoeveel zijn het er in totaal?

"Tegen het einde van het jaar zal elke regio een basisopleiding gehad hebben. Elke basisopleiding bestaat uit vijf halve dagen les en dan nog een examendag."

/ Een examen? Spannend!

"Verschillende deelnemers waren inderdaad zenuwachtig. Voor niets nodig, natuurlijk. Ze kregen drie theoretische vragen en een praktische proef. Die proef neem ik niet af, maar de District Manager of Teamleader."

"Het was de eerste keer dat ik een examen opstelde en ik heb wel geleerd om de vragen zo eenvoudig mogelijk te maken. Zo is het woord ‘voorbevochtigingsmethode’ te moeilijk voor iemand die niet goed Nederlands kan. Want lezen en begrijpen zijn twee verschillende dingen. Dat neem ik mee naar de volgende keer."

7. Inter Opleiding Marga 2
/ En, was iedereen geslaagd?

"Natuurlijk! Ze deden het allemaal prima. Ik wil bij deze ook tegen volgende deelnemers zeggen dat ze zich zeker niet te veel zorgen hoeven te maken. En als ze vragen hebben, dat ze die gewoon mogen stellen. Daar ben ik tenslotte voor."

/ Is er veel nood aan nieuwe basisopleidingen?

"Zeker, want tijdens corona lag alles stil. We zijn nu dus aan een inhaalmanoeuvre begonnen. Tegen eind december zal elke regio een basisopleiding hebben gehad. Ook voor volgend jaar zit mijn agenda al goed vol. Meestal met basisopleidingen. Al staan er ook korte kennismakingscursussen op de planning voor medewerkers die nieuw zijn of via een overname bij Care zijn terechtgekomen. Daarna krijgen ze sowieso nog de basisopleiding. Ook bij de bedrijven zelf plan ik korte opfriscursussen in."

/ Zijn de deelnemers dan allemaal nieuw in de schoonmaak?

"Zeker niet. De meesten hebben al vele jaren ervaring in de schoonmaak. Het is dus niet de bedoeling dat ik hen eens ga vertellen hoe het moet. Wat ik wel doe, is tips geven om bijvoorbeeld meer ergonomisch of efficiënter te poetsen. Dan komen ze naar mij toe:

“Toen ik aan het moppen was, dacht ik: aja, Marga zei dat ik moet dansen. Dus dat heb ik dan maar gedaan.”

Dat vind ik fijn om te horen en dan is mijn missie geslaagd."

/ Dansen?

"Als je de basisopleiding volgt, dan leer ik je al dansend moppen. (lacht)"

/ Eigenlijk doe jij sales. Heb je daar nog tijd voor?

"Laat ons zeggen dat dat even op de tweede plaats komt. Maar ik vind het enorm leuk om deze opleidingen te geven. Het is ook mijn doel om Care-medewerkers dichter bij elkaar te brengen, ongeacht hun functie en werkplek. En dat is met mijn eerste twee groepen gelukt. Ik kijk al uit naar de volgende lessen."