// IN DE KIJKER

/ Opstart bij Politiezone Antwerpen (PZA) is een feit

Indekijker Politie Berchem Gebouw

Op 1 januari 2023 krijgt Debby Severijns een nieuwe functie binnen Care als Site Lead voor de nieuwe klant Politiezone Antwerpen. Op dat moment moet de verhuis van het volledige politieteam naar Berchem nog gebeuren. En die moet zij coördineren. Op 27 februari 2023 begint Yassine N’Mar aan zijn eerste dag bij Care. Hij is verantwoordelijk voor de schoonmaak van het nieuwe mastergebouw van de Antwerpse politie in Berchem. Helemaal alleen.

Yassine staat er natuurlijk niet langer alleen voor. Hij is nu pandverantwoordelijke van ongeveer dertig schoonmaakmedewerkers.

Het is een hectische periode geweest. Maar sinds 23 oktober is de verhuis naar het mastergebouw eindelijk afgerond. In Berchem alleen al zitten 2200 à 2300 mensen verdeeld over veertien verdiepingen. – Debby
Indekijker Politie Berchem Debby En Yassin
De verhuizing was een geleidelijk proces. Debby liet me telkens weten welke ruimte ze in gebruik zouden nemen, en ik zorgde er dan voor dat het volledig in orde was voor de verhuis. Het was soms een uitdaging om alles rond te krijgen, maar alles is in orde gekomen. – Yassin
/ Betrouwbaar team samenstellen

“Yassine is perfect voor de job als pandverantwoordelijke”, weet Debby. “Hij stond al in voor de schoonmaak van de oude politiekantoren op de Noorderlaan. Omdat de mensen hem kennen, vertrouwen ze hem. Niet onbelangrijk.”

“Een poetsteam voor PZA samenstellen was niet eenvoudig. Zo moesten we alle medewerkers eerst screenen en uiteraard kregen ze ook een strafregistercontrole. Yassine speelde een cruciale rol bij het selecteren van geschikte kandidaten, inclusief enkele ervaren krachten van de Noorderlaan.”

Naast het nieuwe mastergebouw neemt Care ook de schoonmaak over van 14 bijkantoren in heel Antwerpen. “Daar komt een verplichte overname van het vorige schoonmaakteam bij kijken”, licht Debby toe. “Dat wil wel zeggen dat het huidige schoonmaakpersoneel kan blijven en dat is ideaal voor ons. Zij kennen de job én, ook hier weer, het politiekorps vertrouwt hen.”

/ Van cellen tot hondenkennel

“Wij doen meer dan schoonmaak van de kantoren en het sanitair”, vertelt Yassine. “Ook meldkamers, cellen, schietstanden, fitnesszalen, dojo’s en de hondenkennel houden wij proper. We houden rekening met de tijdsloten waarin we mogen werken, zodat de politiemensen verder kunnen werken en trainen. Zo kunnen we de cellen poetsen als de arrestanten bijvoorbeeld naar de rechtbank zijn. Wij doen alleen de gewone schoonmaak. Zaken zoals bloed, braaksel of urine opkuisen, neemt zusterbedrijf HIS op zich.”

“Het is wel zo dat onze schoonmaakmedewerkers altijd voor dezelfde ruimtes instaan”, vertelt Debby.

“Want een cel of een schietstand schoonmaken is anders dan kantoorschoonmaak. Voor deze speciale ruimtes hebben we zoveel mogelijk personeel van de Noorderlaan ingeschakeld. Zij kennen de procedures en ze zijn bekend bij de politie. Op een positieve manier. (lacht) Zo vroeg de recherche of ze hun poetsdames vanuit de Gasthuisstraat mochten meenemen naar Berchem. Want in hun kantoren ligt vaak gevoelige info, dus ze moeten hun poetsploeg echt vertrouwen.”
/ Planning finetunen

Op 23 oktober was de hele verhuis achter de rug. Nu, bijna twee maanden later, is het nog aftasten wat de ideale planning en schoonmaakfrequenties zijn. “Zo heeft een drukke verdieping met tapijt toch nood aan meer stofzuigbeurten, moet het vuilnis vaker worden opgehaald en ga zo maar door. Dan moeten we de planning telkens bijsturen. Een hele klus, want wij werken zeven dagen op zeven voor PZA. Ik verwacht dat het wel een jaartje kan duren totdat alle puntjes op de i staan”, vertelt Debby. 

”Gelukkig heb ik Yassine die alles in goede banen leidt. Als ik iets naar hem doorstuur, dan gaat hij ermee aan de slag en lost hij het op. Onze communicatie verloopt super goed, en dat is echt de sleutel tot succes als je zo’n project moet leiden.”

Maar ook Yassine is vol lof over Debby. “Ze staat volledig achter mij en betekent heel veel voor mij.”