// IN DE KIJKER
/ Dennis De Bo vertelt ...
8. Speciale Hobby Groepsfoto BO
Nadat een vriend hem had gevraagd om mee te komen kijken naar een wedstrijd cyclobal, was de 10-jarige Bo stevig onder de indruk. Dat wilde hij ook doen! De volgende zeven jaar stond Bo drie keer per week op het veld om te trainen. En dan waren er nog de wedstrijden. Cyclobal mag dan minder bekend zijn, tot op de dag van vandaag bestaat de sport nog altijd. 
Cyclobal is een erg intensieve sport – Bo
Voeten Van De Grond
/ Met de voeten van de grond

“Een wedstrijd bestaat uit twee keer zeven minuten. Alles gebeurt op de fiets: passen geven, doelpunten maken, corners geven … en dat allemaal met je voorwiel. Als je voet de grond raakt, dan vlieg je terug naar je eigen doellijn. Je mag alleen je handen gebruiken binnen de doellijn, om te keepen. Het moeilijkste is blijven staan met de fiets, surplace zoals ze zeggen.”

Spielfeld
/ Aangepast veld

“Het cyclobalveld is 11 op 14 meter. Elke ploeg bestaat dan ook maar uit twee spelers. Langs de zijkant staan planken die de bal moeten binnenhouden. Schiet je daar toch over? Dan moet je de bal ingooien. Inderdaad, met je voorwiel. Ik was specialist in corners geven.”

Fiets
/ Een fiets zonder remmen

“De fietsen zijn speciaal gemaakt voor de sport. Je hebt geen remmen en als je naar achter trapt, dan ga je achteruit. De fietsen kostten in de jaren tachtig, omgerekend zo’n 1250 euro. Dat was toen al veel geld”, volgens Bo.

Ik was behoorlijk goed, al zeg ik het zelf. (lacht) We zijn zelfs Belgisch kampioen en drie keer clubkampioen geweest. En we hebben ook verschillende medailles behaald in het buitenland. — Bo
Benieuwd hoe een spelletje cyclobal eruitziet?
/ Paternosters met een verhaal
Paternoster Foto's
We zijn nu vele jaren verder sinds Bo vaarwel zei tegen zijn cyclobalcarrière. Maar ondertussen heeft hij opnieuw een ietwat speciale hobby: paternosters verzamelen.

“Nochtans ben ik niet diepgelovig”, legt Bo uit. “Al heb ik wel interesse in oude spullen, want vaak hebben ze een mooi verhaal.” Bo begon paternosters te verzamelen toen hij er eentje kreeg van een vriend.

Niet actief op zoek

“Ik ben geen verwoed verzamelaar. Ik koop eigenlijk alleen paternosters als ik ze toevallig vind op een rommelmarkt. Ze moeten dan ook de moeite waard zijn en liefst tegen een zachte prijs. Ik geef er dan ook niet veel geld aan uit. Al zou ik graag eens een zilveren of gouden tegenkomen, maar die kosten wel wat meer. Zo’n paternoster zou wel mooi staan in mijn collectie.”

“Mensen weten intussen dat ik paternosters verzamel, dus ik krijg ze vaak cadeau. En zo heb ik ook paternosters uit het buitenland, van vrienden die ze na hun reis speciaal voor me meebrengen.”

Hij zei me dat ik de paternoster goed moest bijhouden omdat die al meer dan honderd jaar oud was. Dat was het begin van mijn verzameling. Ik heb er nu ongeveer zestig. – Bo
Wil jij ook graag vertellen 
?over je hobby

Laat het ons weten en dan verschijnt jouw verhaal misschien wel in het volgende C-magazine.

/ Mail Chantal