// IN DE KIJKER
/ 3X Expert Cleaning

Audrey Bortels is Business Development Manager Care Expert Cleaning, Sien De Clerck is Sales Expert Cleaning en Luc Magette is Calculator. Allemaal moeten ze precies weten hoe het eraan toegaat in een cleanroom. We vroegen hen waarom.

In een cleanroom verloopt alles volgens strikte richtlijnen. In de farmacie volgens GMP-richtlijnen, dit staat voor Good Manufacturing Practices. Die bepalen hoe iets op een goede én veilige manier wordt geproduceerd. Zo garanderen deze richtlijnen de kwaliteit van het product in de farmaceutische sector.

Care Expert Cleaning Cleanroom Reiniging Procedures
/ Hoe Annex 1 alle procedures bepaalt

“Annex 1 van de EU-GMP-richtlijnen bepaalt alle procedures tot in detail. Vroeger bestond Annex 1 uit 17 pagina’s, nu uit maar liefst 57 pagina’s”, legt Audrey uit.

“Sien en ik volgden dan ook een dagopleiding waarin we meer leerden over de uitbreiding en wijzigingen van de nieuwe EU-GMP Annex 1. De nadruk ligt daarbij nog meer op QRM of Quality Risk Management. Kort samengevat: het QRM dient om vervuiling van het eindproduct te voorkomen. Daarbij ligt de nadruk op minimaliseren en reduceren van contaminatierisico’s.”
Care Expert Cleaning Cleanroom Reiniging Contamonatierisicos
Discipline
/ Waarom discipline zo belangrijk is

“Voor Care verandert er niet zoveel”, vertelt Audrey. “Het is trouwens in samenspraak met de klant dat de procedures en werkinstructies worden aangepast aan deze veranderingen. Het is dus  belangrijk dat ook wij van alles op de hoogte zijn. De kleinste fout in een cleanroom zorgt namelijk voor veel problemen. Eén stof- of virusdeeltje kan de hele productie in de soep doen draaien. Het is dus onze taak om onze medewerkers kort op te volgen en te evalueren, zodat we bij problemen meteen kunnen ingrijpen. Discipline bij onze teams is dus topprioriteit. En daarom moeten ook wij weten wat er van ons wordt verwacht.”

/ Lees meer in deze whitepaper
/ Juiste berekeningen maken

Ook Sien volgde dus de opleiding rond de uitbreiding van de nieuwe EU-GMP Annex 1.

“Als Sales Expert Cleaning moet ik natuurlijk op de hoogte zijn van wat ik verkoop. De klant verwacht van mij dat ik weet waarover ik praat. Bovendien geef ik mijn bestaande klanten advies over de veranderingen en passen wij de werking en het contract aan de nieuwe procedures aan.”

Nadat Sien haar verkoopgesprek heeft gehouden, volgt er een offerte. Die offerte komt er niet zomaar. Eerst berekent calculator Luc de nodige tijd en de bijhorende kostprijs. Dus ook hij moet weten welke handelingen er allemaal bij de schoonmaak van een cleanroom komen kijken.

“Ik word betrokken vanaf het begin van het proces”, vertelt Luc.

“Een offerte maken voor Expert Cleaning heeft een andere aanpak nodig dan voor Office Cleaning.”

“Alles hangt ook af van het product dat gemaakt wordt in de cleanroom en de klasse van de cleanroom. Zo heeft een klasse A-cleanroom veel strengere procedures dan een klasse D. Van het aantal handelingen, over hoe traag mensen mogen bewegen in een cleanroom tot de manier van omkleden. Ook de schoonmaak in een biologische cleanroom, waar bijvoorbeeld medicijnen worden gemaakt, vraagt andere handelingen dan in een hoogtechnologische cleanroom waar printplaatjes worden geproduceerd.

Alle specificaties, hoe klein ook, nemen enorm veel tijd in beslag. Daarmee hou ik rekening in onze calculaties, zodat onze mensen voldoende tijd krijgen om hun job op een correcte manier uit te kunnen voeren.”

Om de juiste berekeningen te maken, overlegt Luc met Sien, de Teamleader of de District Manager.

“Ik moet precies weten wat de procedures zijn en wat er wordt afgesproken met de klant. Soms ga ik mee met Sien om ter plaatse een kijkje te gaan nemen. Ik vind dat wel interessant omdat ik dan met mijn eigen ogen zie hoe alles eraan toegaat, en vaak leer ik zo weer iets nieuw.”