// IMPACT

/ Gratis energie besparen: eenvoudige tips

Energieverbruiknl 4 Min
Enkele manieren om je energiefactuur te verlagen. Gratis. We hebben ze speciaal voor jou op een rijtje gezet.
1. Zet de verwarming wat lager
Verwarming Lagerhr

Deze tip kennen we ondertussen allemaal. Maar we herhalen hem graag even, want het verschil op je energiefactuur is best indrukwekkend. En we hoeven in de winter toch niet in onze T-shirt te zitten? Trek die warme trui en dikke sokken aan en je zult merken dat 19 graden ook aangenaam is. Zet je ’s nachts de verwarming uit of op maximaal 15 graden? Dan spaar je nog eens 10 procent uit op je factuur.

2. Gebruik je keukentoestellen correct
 • Zet een deksel op je kookpot.
 • Gebruik de juiste kookplaat voor je pan of pot: niet te klein of te groot.
 • Kook je elektrisch? Zet een paar minuten voor je eten klaar is het vuur uit. Want de kookplaat blijft nog een tijdje heet. Doe dit ook met ovengerechten.
 • Kook je op gas? Bereid af en toe je eten in de microgolfoven, want elektriciteit is goedkoper dan gas.
Keukentoestellenhr
 • Ontdooi voeding niet in de microgolf maar in de koelkast.
 • Heb je in de keuken een kleine elektrische boiler voor warm water? Zet hem dan uit als je hem niet gebruikt.
 • Laat je vaatwasser alleen draaien als hij volledig vol zit.
 • Maak je Diepvriezer ijsvrij, want dat ijslaagje zorgt voor een energieverlies van wel 10 procent.
3. Was vaker op 30 graden en hang de was buiten te drogen
30 Gradenhr

Was alleen je handdoeken, bedden- en ondergoed op 60 graden. Want gewone was krijg je ook proper op 40 en zelfs 30 graden. De energie die je daarmee uitspaart is enorm. Over enorm gesproken: een droogkast is de grootste energieverbruiker. Gebruik hem dan ook zo weinig mogelijk. Hang je was buiten bij mooi weer of gebruik een waslijn of -rek in huis. Zorg dan wel dat je de plek waar je je was hangt, goed verlucht. Want te hoge luchtvochtigheid kan dan weer slecht voor je gezondheid.

Was Buiten Drogenhr
4. Verander van energieleverancier

Vergelijk de prijzen van de verschillende energieleveranciers via mijnenergie.be. Het enige wat je moet doen, is je verbruik ingeven. Enkele seconden later zie je alle tarieven op een rijtje. Bovendien kun je met één klik ingaan op een aanbod. Enkele wist-je-datjes:

Verander Energieleverancierhr
 • Je kunt altijd veranderen van energieleverancier, zelfs als je contract nog niet is afgelopen.
 • Veranderen is altijd gratis. Je hoeft dus geen boete te betalen. Al moet je bij sommige energieleveranciers nog wel de overgebleven abonnementskost betalen.
 • De overschakeling verloopt snel en eenvoudig. Je hoeft alleen een papier in te vullen en de energieleverancier regelt de rest. Je komt nooit zonder gas of elektriciteit te zitten.
Vraag je gratis
energiescan aan

Als je recht hebt op het sociaal tarief voor gas en elektriciteit kun je een gratis energiescan aanvragen. Er komt dan een energie-expert bij je thuis die je tips geeft over hoe je energie kunt besparen. Wil je weten of je in aanmerking komt? Check dan hier de voorwaarden. Of vraag informatie in je OCMW-kantoor.