// MIJN PROJECT
/ Ambassadeur Marco Gielen
/ Waarom ben jij ambassadeur geworden van Mijn Project?
We merkten dat veel Care-medewerkers Vebego Foundation niet eens kennen. En als ze het al kennen, durven ze de stap vaak niet te nemen om een aanvraag in te dienen.

Het valt op dat de collega’s in de Nederlandse Vebego-bedrijven veel meer aanvragen indienen. Bij ons zijn er dat maar een paar. Dat komt, denk ik, door die Belgische bescheidenheid. ‘Ach, ik ken het niet en ik heb er vast geen recht op, dus ik doe de moeite niet.’ Maar 500 euro is wel de moeite natuurlijk.

Als ambassadeur sta ik klaar om mensen te helpen om hun aanvraag in te dienen. Of als ze er meer over willen weten, dan mogen ze ook altijd contact opnemen.

/ Wie kan een aanvraag indienen?

Alle vrijwilligers. Dat hoeft niet per se voor een gekend goed doel te zijn. Dat kan ook voor de plaatselijke voetbalclub of hondenschool waar je meehelpt in de kantine bijvoorbeeld. Of in mijn geval zelfs voor een motorcrossvereniging.

In elk geval is het de moeite om je project in te dienen. Een ‘nee’ heb je en een ‘ja’ kun je krijgen. En die ja is een mooi bedrag waarmee je je organisatie een centje helpt. — Marco
/ Vertel eens wat meer over jouw project?

Ik ben bestuurslid van de motorcrossvereniging KMC in Mol. Elk jaar, op 15 augustus, organiseren we samen met Sport Vlaanderen en de gemeenten Mol en Balen een internationale motorcrosswedstrijd. Volgend jaar zijn we al aan de honderdste editie toe.

Tijdens elke editie organiseren we ook een instapdag waarbij jongeren kennismaken met de sport onder professionele begeleiding. Ook mensen met een beperking geven we de dag van hun leven. Ze mogen op een elektrische motor of quad rijden, een rondje doen in een zijspan of samen met de motorcrosser op de motor het parcours verkennen. We doen ook huifkartochten en rondritten met jeeps en buggy’s.

/ Waarvoor gebruik je het geld van Mijn Project?

We verwennen alle deelnemers met een gratis zakje friet, een snack en frisdrank. Daar gaat dus al een deel van het bedrag naartoe. Maar natuurlijk ook naar de huur van alle voertuigen en materiaal. Dus ook daarvoor kun je het geld voor Mijn Project inzetten.

/ Buddy Chantal is luisterend oor
Chantal Moerenhout is een van de drijvende krachten achter de vele initiatieven die Care organiseert rond vrijwilligerswerk en goede doelen. Maar ze voelt dat ze verder wil en een persoonlijke impact wil hebben op mensen. Zo komt ze bij de Antwerpse vzw ArmenTeKort terecht.
/ Wat doet ArmenTeKort?

Het brengt kansarme mensen samen met kansrijke vrijwilligers. Niet rijk als in veel geld, maar mensen die het goed hebben: een job, een woning, een gezin. Iemand zoals ik. De vzw koppelt je aan iemand van wie ze denken dat het klikt. Door die vriendschap, of buddyschap, stijgt het zelfvertrouwen van de kansarme buddy waardoor hij of zij nieuwe kansen wil en durft grijpen.

/ Kun je zomaar buddy worden?

Nee, eerst doorloop je een pittige voorbereiding. Zo krijg je een verplichte opleiding van zes sessies van telkens drie uur. Dat gebeurt onder begeleiding van psychologen en sociale werkers. Je doet er rollenspelen en bekijkt er filmpjes zodat je goed leert de reageren op vragen, problemen of reacties van je buddy.

De bedoeling is niet dat je je buddy financieel steunt. Maar er voor hem of haar bent. Je bent het luisterende oor. En alleen als hij of zij jou om advies vraagt, dan mag je dat ook geven. Je mag niet uit jezelf hulp aanbieden. Dat is voor mij best moeilijk, want ik ben nogal van het idee ‘komaan, we vliegen erin’. (lacht)

Voor Care organiseer ik, samen met Annemieke De Bruyne, regelmatig leuke acties rond goede doelen. Maar dat zijn vaak grote initiatieven waarbij je de impact niet meteen merkt. Zo ervaar ik dit toch. En nu doe ik iets kleins voor maar één mens, maar voor haar voelt het groots aan. Mooi, toch? — Chantal
/ Je hebt nu je eerste bezoeken aan je buddy achter de rug. Hoe verliep dat?

Er is een enorm goede klik, al is het voor mij ook erg confronterend. Wat die mensen meemaken, dat kunnen we ons amper voorstellen. Maar ik merk dat mijn buddy deugd heeft van onze gesprekken. Als we elkaar zien, geven we elkaar al een knuffel.

Ook met haar kindje klikt het heel goed. Door er gewoon te zijn, beteken ik al iets voor hen. Dat is heel fijn. 

/ Wat als je buddy je om hulp vraagt bij een ernstig probleem?

Ik kan altijd terugvallen op ArmenTeKort. Mijn buddy trouwens ook. De psychologen staan daar altijd klaar met advies. Je staat er dus niet alleen voor als buddy. ArmenTeKort is een heel professionele organisatie die haar taak ernstig neemt.

/ Ook jij gaat een aanvraag indienen voor Mijn Project. Wat zijn je plannen?

Ik wil mijn buddy en haar kind graag meenemen naar het lichtfestival in de Zoo van Antwerpen. En met het geld dat ik krijg van Vebego wil ik verschillende tickets vrijmaken voor andere buddy’s. Het zijn soms zulke kleine dingen waarvan die mensen zo hard genieten.