// IMPACT
/ Tegen voedsel weggooien en voor goedkoop, gezond eten

Hilde De Geeter
projectcoördinator bij NICE

Hilde De Geeter

Het NICE voedingsinformatiecentrum maakt deel uit van overheidsorganisatie VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing). NICE geeft informatie aan voedings- en gezondheidsprofessionals over diverse aspecten van voeding en gezondheid. Dat maakt van Hilde de perfecte persoon om ons meer te vertellen over voedselverspilling. Maar ook hoe we met een beperkt budget toch gezond kunnen eten.

/ Voedselverspilling is meer dan eten weggooien

Laten we beginnen met voedselverspilling. Want dat is meer dan overschotten die in de vuilnisbak belanden. “Voedselverspilling gebeurt in alle stappen van de voedselketen”, vertelt Hilde. “Het gaat over eten dat tijdens de productie, verwerking en consumptie verloren gaan. Van bij de boer tot jouw vuilnisbak.”
Belgische cijfers tonen aan dat we gemiddeld 37 kilogram per persoon per jaar verloren laten gaan.
Hilde haalt wat INDRUKWEKKENDE CIJFERS boven
“Jaarlijks gaat 1,3 miljard eetbaar voedsel verloren.”
“In 2015 berekende de FAO (Voedsel- en Landbouworganisatie) dat er wereldwijd jaarlijks een derde van alles wat eetbaar is verloren gaat. Dat komt neer op 1,3 miljard ton.”
Om het wat concreter te maken, geeft ze enkele voorbeelden ...
768X432porties Pasta
/ 763 miljard porties pasta
768X432kg Zalm
/ 3 miljard zalm
768X432eieren
/ 574 miljard eieren
768X432koe
/ 75 miljoen koeien
768X432aardappelen
/ 1 miljard zakken aardappelen van 5 kilo

/ Gevolgen voedselverspilling

“Je moet niet vergeten dat er bij de teelt en productie van voeding veel energie komt kijken”, vertelt Hilde. “Al het voedsel dat verloren gaat, betekent dus energieverlies. En verlies van grondstoffen uiteraard. Bovendien moet het weggegooide voedsel ook worden verwerkt. Dit weegt door op ons milieu. En daar betaal je ook voor, want producenten rekenen die kosten door aan de consument.”
En dan mogen we de voedselarmoede niet vergeten. Wereldwijd en in België lijden mensen honger. Hoe kan je al die voedselverspilling verantwoorden tegenover hen? – Hilde
768X432voedselverspilling

/ Zeg nee tegen voedselverspilling

“Verschillende internationale organisaties zijn bezig om voedselverspilling tegen te gaan”, weet Hilde. “Maar ook wij, als consument, kunnen een steentje bijdragen. Met deze tips ben je al op de goede weg.”

 

/ Infografiek: op Naar Minder Voedselverlies

/ Werk met goed afgemeten porties

Noteer hoeveel en welke voeding je weggooit. Schieten er altijd wat aardappelen over? Schil de volgende keer eentje minder. Heb je toch restjes? Maak van groenten een lekkere soep. Of neem het overschot de volgende dag mee als lunch.

/ Doe één keer per week boodschappen

Door elke dag snel iets te halen in de winkel, heb je minder zicht op de hoeveelheden die je per week koopt. En als je met honger boodschappen doet, zijn je ogen groter dan je maag. Daardoor koop je te veel. Maak dus wekelijks een lijstje met alles wat je nodig hebt en doe al je boodschappen in één keer.

/ Lees de houdbaarheidsdatum goed
  • Ten minste houdbaar tot
    dit staat op producten die lang houdbaar zijn en die je bij kamertemperatuur mag bewaren. Deze datum is een richtlijn en meestal zijn de producten ook na deze datum nog prima. 
  • Tip
    ben je niet zeker of een product nog goed is? Zolang je geen schimmel ziet of je geen eigenaardig geurtje ruikt, is alles oké. In geval van twijfel gooi je het product wel het best weg.
  • Te gebruiken tot
    dit staat op producten die sneller bederven zoals kant-en-klaarmaaltijden, vlees, vis … Deze producten moet je ook bewaren in de koelkast. Gebruik ze niet meer na de vervaldatum.
768X432gezond Eten

/ Zeg ja tegen gezond eten

“De supermarkt verleidt ons met een enorm aanbod aan producten. Ik geef toe dat het niet gemakkelijk is om hieraan te weerstaan. En reclame durft je soms ook te misleiden”, vertelt Hilde. “Probeer slimmer te zijn en laat je niet vangen door mooie praatjes. Met deze tips ben je al op de goede weg richting gezond eten.”
/ Kies voor verse producten

Wist je dat kant-en-klaarmaaltijden doorgaans duurder, maar dikwijls ook minder gezond zijn? Ze bevatten vaak te weinig groenten, te veel vet en te veel zout. Gelukkig hoef je geen kok te zijn om gezond te koken. Hier vind je alvast enkele gemakkelijke recepten.

/ Drink water van de kraan

Eigenlijk is water de enige vloeistof die je lichaam nodig heeft. Kies daarbij voor kraantjeswater. Want dat is veel goedkoper dan fleswater. En natuurlijk ook goedkoper dan softdrinks en alcoholische dranken.

/ Ga voor minder vlees

Wissel vlees eens af met vis, eieren of peulvruchten. Staat er toch vlees op het menu? Met een portie ter grootte van je handpalm krijg je genoeg voedingswaarden binnen.

768X432budgetvriendelijk

/ Zeg ja tegen budgetvriendelijk eten

Zo, nu je alvast de gezonde weg opgaat, geeft Hilde nog een paar tips om ook je budget onder controle te houden.
/ Koop grotere verpakkingen

Een product in een grotere verpakking is vaak goedkoper dan in een kleinere verpakking. Vergelijk daarbij altijd de prijs per kilogram of per liter. Hou wel rekening met de houdbaarheidsdatum, zodat je niets moet weggooien.

/ Vergelijk merk- en huisproducten

Merkproducten zijn tot 2,5 keer duurder en niet per se gezonder of lekkerder. Meestal staan deze producten op ooghoogte, zodat je ze sneller in je karretje legt. Kijk dus ook zeker even naar de onderste rekken.

/ Ga op het einde van de dag naar de markt

De groente- en fruitkramer wil op het einde van de dag van al zijn producten af. Daarom verkoopt hij ze op het einde van de dag vaak goedkoper. Terwijl de kwaliteit uiteraard nog hetzelfde is als bij het begin van de marktdag.

768X432economisch Koken

/ Zeg ja tegen energiezuinig koken

“Een koelkast, fornuis en (microgolf)oven verbruiken veel energie. Gelukkig kun je daarop ook wat besparen”, weet Hilde.
  • Weinig kookvocht
    Kook groenten en aardappelen in zo weinig mogelijk water en met het deksel op de pot.
  • Heteluchtfunctie
    Gebruik de heteluchtfunctie van je (microgolf)oven, die verbruikt de minste energie.
  • Ontdooien in de koelkast
    Ontdooi diepgevroren producten een tijd voor je die gaat gebruiken in de koelkast. Door de koude verbruikt je koelkast minder én je producten blijven vers. Warme restjes laat je dan weer het best volledig afkoelen voordat je ze in de koelkast plaatst.