Reiniging is een cruciale schakel in het pharma productieproces

Het onder controle houden van verontreiniging in de cleanroom is een complex geheel en schoonmaak en eventuele desinfectie is een uitdaging. Het “vuil” is onzichtbaar en het gebruik van verkeerde schoonmaaktechnieken kan leiden tot verspreiding van contaminatie door de ganse cleanroom. Daarom moeten operatoren die verantwoordelijk zijn voor de uitvoering van de schoonmaakwerkzaamheden strikt opgeleid worden in de kennis van hoe een cleanroom werkt, welke impact hun gedrag heeft op hun omgeving en welke schoonmaak en desinfectietechnieken moeten gehanteerd worden.

In een cleanroom werken vergt sterke discipline, structuur en organisatie. Daarom werkt Care met perfectionisten. Daarnaast krijgen alle cleanroom medewerkers een speciale opleiding "reinigen en desinfecteren van cleanrooms". Dankzij deze aanpak is ons personeel uiterst gekwalificeerd en borgen we de kwaliteit via GMP.

Zeg nooit zomaar "schoonmakers" tegen de medewerkers van Care Expert Cleaning. Wij noemen hen terecht "cleaning operators". 

Het is om veel verschillende redenen een uitdagende job: bij gewone schoonmaak ziet de medewerker de ruimte visueel veranderen, omdat vuile deeltjes zichtbaar zijn. In cleanrooms en labo's zie je de kleine "vuile" partikels niet. Onze cleaning operators zijn pietje precies die alle voorgeschreven procedures van A tot Z volgen. Elke nieuwe medewerker die start krijgt een grondige opleiding die het belang van traag reinigen uitlegt. We tonen ook waarom het cruciaal is om elke vierkante centimeter te reinigen, waarom het belangrijk is om alle (omkleed)procedures te volgen etc. We werken enkel met mensen die begrijpen waarom schoonmaak een cruciale schakel in het productieproces van onze klanten is. 

Care schrijft zelf schoonmaakprocedures uit, zorgt voor documenten die GMP-proof zijn en helpt klanten met administratieve vereenvoudiging met de iClean app waar aftekendocumenten digitaal worden geregistreerd en gevalideerd. Dat bespaart papier en zorgt voor een groter gevoel van betrokkenheid bij onze medewerkers. 

Tenslotte kiezen sommige klanten ook voor functiedifferentiatie: onze medewerkers zorgen voor de afwas van pipetten, erlenmeyers en ander labomateriaal. We kunnen ook zorgen voor de reiniging van mobiele apparatuur (drums, vaten, flexibles...). Of voor de coördinatie van het wassen van cleanroomkledij, reinigen van luchtzuiveringsinstallaties en dergelijke. We onlasten de Facility managers, operatoren en laboranten van de klant op die manier. 

Deel dit artikel: