“Ik zal eerst uitleggen waarom employer branding zo belangrijk is voor Care”, vertelt Annemieke.
“Om een employer brand op te bouwen, bepalen we eerst de employee value proposition (EVP). Daarbij gaan we op zoek naar wat onze waarden zijn, op basis van wat onze eigen medewerkers ons vertellen. Zeer belangrijk”, glimlacht Annemieke. “We willen dat het merk van binnenuit komt en niet gewoon een mooi verhaaltje is. De samenvatting van die gesprekken toont de kernboodschappen. Die zijn uniek voor Care.”
“Om een juist beeld van Care te krijgen, hebben we de hulp ingeschakeld van Insilencio – specialist op het vlak van employer branding. Samen met het Management Team (MT) én twee focusgroepen spraken zij in totaal met dertien schoonmakers. Daarnaast gebruikte Insilencio ook informatie uit gesprekken en bevragingen uit het verleden. En in de toekomst staan er nog gesprekken op de planning met onder andere de Teamleaders.”
Insilencio werkt een employer branding uit aan de hand van zeven bouwstenen. Dat zijn onderwerpen die zowel voor een organisatie als haar medewerkers belangrijk zijn. “Zo kon Insilencio gerichte vragen stellen aan alle ondervraagden. Het resultaat was een overzicht van onze sterke en verbeterpunten. Op basis daarvan werkten ze de kernboodschappen en verdere actiepunten uit.”
“Er is een war on talent bezig”, benadrukt Annemieke. “En met onze website Werken bij Care trekken we meer dan 10.000 bezoekers per jaar. 72 procent onder hen solliciteerde in 2021. Dat is een mooi cijfer. Toch merken we dat Care niet bekend is bij een groot deel van de werkzoekenden. Bovendien zijn er ook mensen die nu al in de schoonmaak werken maar nog niet aan Care hebben gedacht. Daarom is het zo belangrijk dat we ons mooie verhaal naar buiten brengen. En nog meer inzetten op externe communicatie.”
Duidelijkere jobomschrijvingen, campagnes voeren met leuke video’s, vertellen over de voordelen zoals gevarieerd werk, correcte verloning, werkzekerheid … zijn maar enkele voorbeelden hoe Care zichzelf in de schijnwerpers wil zetten.
“Bij Care ben je geen nummer”, weet Annemieke. “We zijn een familie en dat is voelbaar op de werkvloer. We gaan ook voor open communicatie: we luisteren naar elkaar en zorgen voor elkaar. Uiteraard moet die menselijkheid van beide kanten komen.”
“We beseffen dat tevreden, enthousiaste medewerkers de ruggengraat vormen van Care. Iemand die met plezier zijn job doet? Die straalt dat uit en doet sneller een extraatje voor klanten en collega’s. Dat zijn ook de medewerkers die lange tijd bij Care blijven. Door voor een fijne werkomgeving en het juiste materiaal te zorgen, halen we het beste uit onze medewerkers.“
“Graag poetsen is mooi meegenomen als schoonmaker”, glimlacht Annemieke.
“We zijn er ons van bewust dat onze schoonmakers niet altijd weten welke opleidingen er zijn. Dat is dus iets dat we beter moeten communiceren”, geeft Annemieke toe.
Ze vertelt dat ze volop bezig zijn met de huidige opleidingen in kaart te brengen. En welke er in de toekomst zeker nog moeten komen.
“Zo willen we bijvoorbeeld gerichte trainingen geven voor cleanroomschoonmaak. Sowieso is het voor nieuwe mensen ook belangrijk dat ze weten dat ze de nodige opleidingen mogen verwachten, en dat ze daardoor kansen krijgen om door te groeien bij Care. Het is ook dankzij onze grondige kennis dat we kwaliteit garanderen aan onze klanten. En dat willen we zo houden natuurlijk.”
Blog: Ontwikkeling vakmanschap garandeert betrokkenheid en kwaliteit
“Uit de interviews blijkt dat onze schoonmakers altijd bij hun leidinggevende terechtkunnen. Toch merken ze nog een kloof met het Management Team. En om die kleiner te maken, gaan we ‘Management op de werkvloer’ organiseren. De bedoeling is dat het Management Team, de District Managers en alle bedienden die dat willen, minimaal één keer per jaar meehelpen in de panden. Zo ervaren ze zelf eens wat er zich afspeelt op de werkvloer. Bovendien leert iedereen elkaar zo ook beter kennen.”
“We vroegen ook aan onze focusgroepen wat ze echt belangrijk vinden. Daaruit blijkt dat ze graag een gevarieerde job willen. Het liefst dicht bij huis. Uiteraard mag een correct loon, dat ze op tijd ontvangen, ook niet ontbreken. En ten slotte willen ze vooral werkzekerheid. Ik denk dat Care hen dit zeker kan bieden.”
“Er zijn nog heel wat actiepunten die we moeten uitwerken. Alleen zo kunnen we verder aan ons sterke bedrijf bouwen. We willen een merk zijn dat doet wat het belooft”, besluit Annemieke.