Richtlijnen Cleanrooms
01-07-2020

Richtlijnen cleanrooms doortrekken naar kantoren

In cleanrooms en andere kritische ruimtes gelden er strikte kwaliteits- en veiligheidsmaatregelen. De komst van corona verandert daaraan weinig. Toch zet Care Expert Cleaning in tijden van pandemie de puntjes nog meer op de i. Want vooral de medische en farmaceutische bedrijven moeten nu een tandje bijsteken. En dat kan alleen met een veilige omgeving voor de medewerkers van de klant én de garantie op de productie van veilige medicijnen.

De medische sector zet alle zeilen bij. Corona-afdelingen zien het licht en onderzoeken worden opgestart. Productieomgevingen draaien op volle toeren en dat is een groot verschil met de kantoren die leeglopen. Want daar is thuiswerk de norm.

Toch verandert er weinig voor Wouter Heggerick, District Manager bij Care Expert Cleaning. “Het voordeel van deze sector is dat we al goed voorbereid waren. We zijn het gewoon om strikte maatregelen, zoals de GMP-richtlijnen, op te volgen. Nu trekken we ze door naar de kantoren.” Ook voor de klant brengt corona geen grote veranderingen met zich mee. Zoals altijd moeten zij de omkleedprocedures en de hygiënemaatregelen nauwgezet opvolgen.

Yves Haanen, Campus Lead van een grote farmaklant in Beerse, bevestigt dat ook in de farmacie de maatregelen streng zijn. Al merkt hij bij de heropstart dat er in de kantoren toch extra voorzorgen zijn genomen. “Op de deuren staat vermeld hoeveel mensen er aanwezig mogen zijn. Op de tafels plakken rode en groene stickers om aan te geven waar er iemand mag zitten. De boodschap is duidelijk. Medewerkers krijgen de vraag om hun handen goed en vaak te wassen. En wie kan, blijft thuiswerken.”

Extra maatregelen in cleanrooms

Cleanrooms zijn steriel. Toch is afstand houden de boodschap. “We proberen om het contact tussen de cleaning operators en laboranten zo kort mogelijk te houden. Daarom werken we met een aangepast schema en starten onze mensen twee uur vroeger”, vertelt Yves. Maar het zijn vooral de poetsuren die toenemen. “We reinigen vaak aangeraakte oppervlakken twee tot wel vier keer extra per dag.

Care introduceert ook de ‘desinfectiekaarten’. “Op het kaartje staat langs de ene kant ‘dit bureau is gedesinfecteerd’. Zo weet men dat het bureau veilig is om te gebruiken. Draait men het kaartje om? Dan staat er ‘dit bureau is gebruikt’. Het signaal voor onze mensen om aan de slag te gaan. Daarmee voorkomen we dubbel werk en creëren we toch een veilige werkomgeving.”

En wat als er bij iemand corona is vastgesteld? Care desinfecteert via fogging de bureaus tot in de puntjes. Door middel van een nevel van waterstofperoxide worden snel een effectief alle bacteriën, virussen en schimmels verwijderd.

Reinigingen doorgeven via iClean

In de cleanrooms zijn reinigingsdocumenten standaard aanwezig. Daarop staat wie er wanneer heeft schoongemaakt. “Nu gebruiken we die documenten ook in de rest van het bedrijf zoals de refter en de kantoren. Zo houden wij en de klant een goed overzicht wanneer de vaak aangeraakte oppervlakken de laatste keer zijn gereinigd”, aldus Yves.

Daarop wil Wouter ingaan. “Care ontwikkelde het softwareprogramma iClean waarop alle reinigingsgegevens via tablet worden ingevoerd. De planning, registratie van de taken en documentatie verloopt allemaal via deze applicatie. Bovendien kunnen de klanten alles online opvolgen en controleren. En dat is uniek in Vlaanderen. In coronatijden is dat natuurlijk ook veiliger, want de tablets zijn veel gemakkelijker te reinigen dan papieren documenten. En ze hoeven niet meer van hand tot hand te gaan, zodat contact tussen medewerkers beperkt blijft. De enorme papierberg die we daarmee uitsparen is mooi meegenomen.”

Veilige werkomgeving creëren

In de begindagen van de coronacrisis merkt Yves wat onrust bij zijn mensen op de werkvloer. Samen met de teamleader spreekt hij iedereen in kleine groepjes buiten aan en stelt hen gerust. “Ik legde uit dat er voor hen weinig verandert. Ze volgen altijd strenge voorzorgsmaatregelen. Hun werkomgeving is eigenlijk veiliger dan de supermarkt. Tijdens een van deze besprekingen kwam een general manager van de klant ons persoonlijk bedanken voor het goede werk dat we leverden. Dat waardeerden we enorm. Ook uit andere kleine dingen blijkt dat het werk van de cleaning operators wordt geapprecieerd. Zoals het spontane applaus voor iemand die, alweer, de keukentafels aan het desinfecteren was.”

Tijd voor lenteschoonmaak

Zodra Wouter merkt dat kantoren sluiten, vraagt hij aan zijn klanten om de lenteschoonmaak in te plannen. “Het was het ideale moment. De kantoren waren leeg. Onze mensen konden dus alles grondig poetsen, zonder anderen te storen. Dat zorgde ervoor dat het werk in bedrijven niet helemaal wegviel.”

Bedankbriefje voor de cleaning operators

Net zoals zijn collega’s ziet Wouter de waardering voor de cleaning operators. Vanuit Care is daar veel aandacht naar uitgegaan. Zijn klanten nemen ook toffe initiatieven zoals bedankbriefjes met bemoedigende woorden. “Dat doet echt deugd.”

Meer blogs

Opstart Cleanroom (1)
cleanroom

Waar moet u aan denken bij het opstarten van een cleanroom?

Een cleanroom op een doordachte manier laten bouwen en een goede basis geven om later op een kwalitatieve manier in te kunnen werken, is extreem belangrijk. Waar moet u dan op letten? Roxanne de Vos (District Manager bij Care Expert Cleaning) geeft enkele tips.
23-05-2019
1 min.
Complexiteit Cleanroom
cleanroom

De complexiteit van cleanroom reiniging

Care werkt in cleanrooms enkel met getrainde mensen die bereid zijn om deze strenge schoonmaak en desinfectiewerkzaamheden uit te voeren volgens de vooropgestelde SOP’s. Wij werken zij aan zij met de klant om de cleanroom onder controle te houden.
01-07-2020
1 min.
Iclean
innovatie, cleanroom

Vaarwel papierberg: volg documenten op via de iClean-app

Complexe schoonmaakprocedures, immense papierberg en talloze werkuren aan checken en dubbelchecken. Dat is een doorsneeweek voor Care Expert Cleaning in de sector waar GMP-regels van toepassingen zijn. Of liever: was een doorsneeweek. Want stilaan neemt de digitale app iClean de administratieve rompslomp over. Tot grote opluchting van alle betrokken partijen.
24-08-2020
4 min.