Operational Manager
03-09-2020

Een dag in het leven van… Operational Manager Bjorn

Bjorn Vanderauwera werkt bijna 3 jaar bij Care. Hij is gestart als Business Advisor, daarna werd hij District Manager en 1.5 jaar geleden begon hij in zijn huidige functie als Operationeel Manager Office Cleaning. Wij luisteren even bij Bjorn hoe het is om door te groeien bij Care en hoe Corona zijn job veranderde.

Hoe ben je bij Care terechtgekomen? 

Mijn vroegere verantwoordelijke bij GOM was hier al eerder begonnen en had mij voorgesteld om een gesprek te doen voor de nieuwe functie van Business Advisor bij Care. Ik kende het bedrijf niet, maar het mensgerichte aspect sprak mij erg aan. De tijd die je kan nemen voor je medewerkers en klanten is heel fijn. Investeren in mensen en kansen krijgen is voor mij een belangrijk gegeven. Ik ging met plezier de uitdaging aan!

Hoe was jouw opstart als Operationeel Manager?

Vanaf mijn opstart als Operationeel Manager bij Care heb ik al wel een aantal woelige periodes gekend. Het eerste half jaar had ik nog een dubbele functie: mijn nieuwe functie als Operationeel Manager en mijn toenmalige functie als District Manager regio West. We hadden ook te kampen met personeelstekort in bepaalde regio’s. Wegens het vertrek van de Business Unit Manager van onze afdeling cleanroom cleaning moest, logischerwijs, de focus door directie hier gelegd worden. Kort nadien kregen we dan te maken met COVID-19, wat tot op vandaag nog steeds een grote invloed heeft op onze werking.

Hoe verloopt een dag of week als Operationeel Manager?

Schoonmaak is traditioneel gezien "reactief": klantenbezoeken gebeuren meestal pas bij een klacht of wanneer er spanningen zijn. Mijn insteek is anders: ik wil proactief het gesprek aangaan rond personeel, facturatie, … en zo een nauwere band krijgen met klanten. Mijn doel blijft om de klantgerichtheid en operaties te verbeteren op een structurele manier, maar soms komen er een hoop praktische zaken tussen.

Mijn week is nooit hetzelfde en loopt nooit helemaal zoals gepland. Dit is typisch voor een functie binnen operaties met ad hoc zaken die dringend aandacht nodig hebben en die niet voorzien zijn in de agenda. Dit is niet altijd even evident, maar geeft me wel voldoening.

Mijn dag begint standaard met het verwerken van mails. Ik probeer dat bij te houden en structuur aan te brengen. Het afsluiten van de dag gebeurt altijd met telefoontjes naar mijn District Managers om te polsen hoe alles verlopen is. Tussenin heb ik veel vergaderingen: cijfers, operationeel overleg, klantenmeetings, werkoverleg met mijn team, strategische meetings met het Management Team, overleg met de syndicale delegatie, … Per periode verschilt de focus. Ik werk ook mee aan projecten rond kwaliteitscontroles, tevredenheidsenquêtes voor klanten, …

Binnen mijn team zitten naast de District Managers, ook een administratief medewerker die zorgt voor rapportages bijvoorbeeld van het aantal contracten en studenten. Dit helpt ons om meer inzicht te krijgen in de werking van de organisatie en op tijd bij te sturen. Vanaf nu zal ik ook de kwaliteitsverantwoordelijke coachen om zo de dienstverlening te kunnen verbeteren.

Is er een andere manier van werken tijdens Corona?

De voorbije maanden waren er maar af en toe klantenbezoeken mogelijk. We waren meer bezig met anticiperen, zeker de eerste 3-4 weken slorpte ad hoc reageren veel tijd op. Ons team probeert alles zo goed mogelijk te regelen qua werkplanningen, het desinfecteren,  het leveren van desinfectieproducten, het informeren van personeel.  Klanten en onze schoonmakers appreciëren dat wel!

De moment van de lockdown veranderen er zoveel zaken op operationeel gebied en op vlak van personeelsadministratie. De snelheid waarop toen alles moest gebeuren om de zaken vlot en kwalitatief te laten verlopen was ongezien. De manier waarop onze organisatie hier is mee omgegaan is voor mij bewonderenswaardig. Hiervoor ben ik dan ook zeer trots op alle bedienden en al onze schoonmakers. 

Begin juni was het even iets rustiger en kon ik terug de focus leggen op andere zaken. Maar nu begint Corona terug aan te wakkeren en moeten er beslissingen genomen worden. Mogen we klanten zien? Moeten we controles blijven lopen? Er komen veel vragen vanuit operaties, maar de antwoorden moet gestaafd zijn en dat vraagt tijd.

Een voordeel van Corona vind ik het thuiswerken en online vergaderen via Microsoft Teams. Ik hoop dat we hier uit leren voor de toekomst. Vanuit mijn positie probeer ik de mensen te stimuleren om te telewerken. Ze zijn veel beter geconcentreerd, bijvoorbeeld bij de loonverwerking.

Het blijft natuurlijk ook belangrijk om je medewerkers en klanten te zien. Betrokkenheid bij de organisatie blijft zeer belangrijk. Een mix van beide is hier eigenlijk ideaal voor de toekomst.

 

Wat vind je tof aan de job?

Ik vind het fantastisch om elke week een andere week te hebben. Zo leer je veel.

Dankzij de vakbond en de districten heb ik nog altijd contact met de arbeiders. Dat is ook iets leuks en belangrijk om niet te verliezen.

Het contact met klanten blijft voor mij ook een belangrijk aspect van de job.  Ik wil mijn klanten begrijpen om zo tot een partnership te komen met wederzijds vertrouwen.

Het geeft mij veel voldoening om projecten op te zetten met een polyvalent team en dit tot een goed einde te brengen, zoals bijvoorbeeld met de NPS-tevredenheidsmeting bij klanten. 

Tot slot is meedenken op strategisch niveau in het Management Team en het contact met andere Vebego-bedrijven ook enorm interessant als manager.  

 

Waarom zouden andere mensen moeten solliciteren bij Care?

Ik vind het sterk van Care dat ze iemand die nog niet zo lang in dienst is, toch de kans geven om Operational Manager te worden. Ze hebben met mij de sprong gewaagd, ze zijn ervoor durven gaan. Care heeft mij snel vertrouwen gegeven. Achteraf krijg ik nu de bevestiging en appreciatie dat het een goede keuze was.

Dat menselijke aspect is superbelangrijk. We proberen bij Care te luisteren naar onze medewerkers, als er noden of problemen zijn. Ook in opleidingen, ondersteuning of doorgroei wordt hiermee mee rekening gehouden. Het lukt niet altijd, maar er worden kansen geboden waar het nodig is.

#werkplezier #goedwerkgeverschap #jobs #officecleaning

Wil je ook bij Care werken? Klik dan op onderstaande button. 

Bekijk onze jobs
Bjorn Van der Auwera Care

Meer blogs

Verzuim Dalen
personeel

Investeren in schoonmaakpersoneel doet verzuim drastisch dalen

Verzuim is een van de grootste problemen in de schoonmaaksector. Bij langdurige ziekte kan vervanging geregeld worden. Maar als er veel onverwachte afwezigheid is, dan gaat de kwaliteit van de dienstverlening snel achteruit. Is ziekteverzuim in de schoonmaaksector iets waar je maar mee moet leren leven? Bjorn Van der Auwera (Operationeel Manager bij Care) doorprikt de mythe.
29-11-2018
2 min.
Luchtkwaliteit
gezondheid, kantoorschoonmaak

3 actiepunten om de luchtkwaliteit in uw kantoor te verbeteren

Slechte binnenlucht in kantoren verlaagt de productiviteit en verhoogt het verzuim: "Zieke gebouwen maken mensen ziek". Goede redenen om luchtkwaliteit hoog op uw agenda te zetten als facility manager. In deze blog vindt u 3 haalbare actiepunten.
12-02-2019
3 min.
Revolutionaire Techniek
innovatie, kantoorschoonmaak, duurzaamheid

Revolutionaire schoonmaaktechniek betekent einde van dweil

Een nieuw innovatietraject bij Care zorgt al meteen voor een doorbraak. Wie had gedacht dat schoonmaken helemaal opnieuw uitgevonden kon worden? Bjorn Van der Auwera (Operational Manager bij Care) vertelt ons er alles over.
28-03-2019
1 min.