Joost Tibosch CEO Care
06-04-2021

Een dag in het leven van CEO Joost Tibosch

We gaan in gesprek met Joost Tibosch, al 3 jaar CEO bij Care. Hij studeerde Facilitair Management aan de Hoge Hotelschool in Maastricht en volgde daarna nog extra opleidingen in marketing en strategie. Joost werkt al een groot gedeelte van zijn carrière bij de Vebego-groep en heeft heel wat schoonmaakervaring opgebouwd. Van zijn internationale sprong naar België heeft hij nog geen moment spijt. Hij is trots op de organisatie en werkt graag samen met alle collega’s aan een mooie toekomst voor Care.

Hoe ben je bij Care terechtgekomen?  

Mijn eerste job was bij Randstad interim, daar heb ik een horeca unit volledig van nul opgezet. Daarna ben ik op wereldreis vertrokken voor 1.5 jaar. Toen ik na die ongelofelijke ervaring terug in Nederland was, kwam ik bij Stoffels Cleaning terecht. Dit is trouwens ook een Vebego-bedrijf. Gedurende 3 jaar ben ik daar hoofd van sales en marketing geweest. Vervolgens kwam er een job vrij bij Proteion, een nieuwe joint venture van Vebego in Nederlands Limburg die hulp bij het huishouden biedt. Daar ben ik bijna 10 jaar gebleven als directeur. We begonnen met 30 medewerkers en 1 miljoen euro omzet, op de top was dat tot 22 miljoen en 1000 mensen gegroeid. Dat is letterlijk klein begonnen en toen groot geworden. Heel fijn, maar de laatste jaren waren voor mij te weinig uitdagend. De focus lag teveel op bezuinigingen en minder op uitbouwen van het bedrijf. In de zoektocht naar een nieuwe uitdaging, werd mij vanuit Vebego hoofdkantoor de mogelijkheid voorgesteld om bij Care België als directeur te werken. Ik kende Care al vanuit mijn Stoffels-tijd mede dankzij de “Spaanse dagen”, dat waren de teambuildingdagen met de collega-bedrijven. Toen ik wat meer achtergrond kreeg rond de ontwikkelingen en mijn taken bij Care, begonnen mijn handen te jeuken. Voor mij is de schoonmaakwereld niet nieuw, maar wel het leidinggeven in een ander land, binnen de professionele schoonmaak voor bedrijven. Ondanks dat er grote verschillen zijn tussen België en Nederland op het gebied van bijv. wet- en regelgeving, CAO’s e.d., was dit voor mij een zeer mooie uitdaging. Tot op heden heb ik het mij nog geen enkele seconde beklaagd. In de tijd dat ik nu voor Care werk hebben we al een aantal uitdagingen overwonnen en zie ik dat het bedrijf doorgroeit en terug in beweging is. Daar ben ik erg trots op.

Hoe verloopt een week als directeur van Care?

Momenteel is dit op mijn zolderkamer thuis en teveel achter mijn computerscherm, voor allerhande online overlegmomenten. Dat werkt efficiënt, maar ik mis wel het persoonlijke contact.

Welke taken voer ik nog uit? Ik maak afspraken met klanten voor Care Office Cleaning en Care Expert Cleaning. Door Corona gaan die helaas veelal niet door, maar ik hoop dat ze snel met frisse wind in de zeilen verder kunnen gaan. Uiteraard heb ik regelmatig overleg met het management team, zowel in team als persoonlijk; met de verantwoordelijke marketing en verantwoordelijke veiligheid en preventie. Voor mij is die diversiteit een geluk: strategie, beleid, marketing en communicatie, begrotingen en de traditionele jaardoelstellingen. Want ik ben meer een generalist dan een specialist.

Vanuit mijn rol als CEO bespreek ik daarnaast met de Belgische zusterbedrijven hoe we nog nauwer kunnen samenwerken: het nieuwe bedrijf Livyo is hieruit ontstaan. Daarnaast ben ik overlegpartner van de ondernemingsraad en in bepaalde periodes ben ik meer bezig met personeelszaken dan anders. Verder ben ik altijd op zoek hoe we onze dienstverlening naar onze klanten, medewerkers en maatschappij nog meer kunnen verbeteren en professionaliseren.

Wat heb je geleerd in België?

Ik leer elke dag bij, kleine en grote dingen. En daar ben ik blij om. Ik heb wel gemerkt dat het niet vanzelfsprekend is om als Nederlander in België te werken. Mensen zijn in het begin argwanend, maar als ze mij als persoon beter leren kennen dan weten ze wel dat ik uit het juiste hout gesneden ben. Een bedrijf leiden in een ander land is anders, bijvoorbeeld door andere wet- en regelgeving en door de grotere rol van de vakbonden hier dan in Nederland. Tot slot is er ook nog het verschil in communicatie: ik moet goed opletten dat ik geen zaken zeg die anders zijn in België. Dit kunnen andere woorden zijn of communicatie die te direct overkomt. Ik probeer mensen vooraf al voor te bereiden op wat er komen gaat 😊.

Wat vind je leuk aan je job?

De contacten met de collega’s zijn plezierig. De mensen die voor Care werken, passen bij de organisatie. Ik haal veel voldoening uit klantenbezoeken omdat deze altijd inspirerend zijn. Tijdens die bezoeken kan ik mee nadenken hoe we de dienstverlening van Care kunnen verbeteren en/of uitbreiden en daarbij nog beter kunnen aansluiten op de behoeften van onze klanten.

Ik ben blij met de diversiteit van mijn portefeuille. Het is veel breder dan in mijn vorige job bij Proteion en ik kom veel meer contact met eindklanten en eigen medewerkers. Helaas zijn deze contacten wel verminderd door Corona, maar ik kan niet wachten om deze weer volop op te pakken.

Wat maakt Care uniek als schoonmaakbedrijf?

Care is de ultieme Belgische vertaling van de familiewaarden van Vebego. Care heeft oog voor het belang van haar medewerkers, klanten en de maatschappij. We zorgen voor klantrelaties op lange termijn, wij zijn hierbij een gelijkwaardige partner zodat alle partijen er beter van worden. We zijn niet uit op quick wins, maar bekijken hoe de service kan verbeteren op middellange en lange termijn. “Een goede relatie komt te voet en gaat te paard”, is hierbij een mooie uitdrukking. Zo krijg je loyalere klanten en maak je ook het verschil door je klant beter te kunnen ontzorgen. We krijgen regelmatig complimenten van multisite klanten met een SPOC van Care: wij voldoen perfect aan de strenge kwaliteitseisen om goedkeuring te krijgen tot een contractverlenging. En daar zijn we trots op!

Waarom zouden klanten bij Care moeten komen?

Wat ik erg belangrijk vind: dat je nakomt wat je belooft als bedrijf. En dat doen we bij Care. Klanten en ook medewerkers moeten voor ons kiezen omdat wij daadwerkelijk zeggen wat we doen en doen wat we zeggen. We kijken altijd wat in het belang is van de klant en onze medewerkers, hiervoor proberen we de beste oplossing te bedenken. In schoonmaakland is dit soort klantgerichtheid en kwaliteitgerichtheid geen vanzelfsprekendheid en hier willen wij het onderscheid maken.

We zijn een familiebedrijf dat gaat voor continuïteit, oog heeft voor de volgende generaties en de maatschappij om ons heen. Ik ben ervan overtuigd dat bedrijven die stappen zetten op vlak van MVO ook in de toekomst het verschil gaan maken. Hoe je als organisatie omgaat met de SDG’s, met een inclusieve samenleving en dergelijke, komt steeds meer naar voren en klanten gaan dit belangrijker vinden. Hierbij hebben wij een voorsprong op concurrenten, want Care doet dit al meer dan 45 jaar zo. Al van voor de tijd dat het hip en trendy was om bezig te zijn met milieu en “goed doen” zat dit al in ons DNA.  

Weetje over jezelf

Toen ik 5 maanden in dienst was bij Care, heb ik de medewerkers op kantoor in Deurne verrast door op 6 december als zwarte piet op een éénwieler door het kantoor te fietsen. Ik vind het wel leuk om af en toe eens iets ludieks en overwachts te doen. Dat is misschien niet typisch voor een CEO, maar voor mij is het belangrijk om een onderdeel te zijn van het team. Voor mij heeft iedereen een andere rol, maar is elke medewerker even belangrijk. Wij zijn allemaal schakels in één groot geheel.

Weetje Joost

Meer blogs

Verzuim Dalen
personeel

Investeren in schoonmaakpersoneel doet verzuim drastisch dalen

Verzuim is een van de grootste problemen in de schoonmaaksector. Bij langdurige ziekte kan vervanging geregeld worden. Maar als er veel onverwachte afwezigheid is, dan gaat de kwaliteit van de dienstverlening snel achteruit. Is ziekteverzuim in de schoonmaaksector iets waar je maar mee moet leren leven? Bjorn Van der Auwera (Operationeel Manager bij Care) doorprikt de mythe.
29-11-2018
2 min.
Luchtkwaliteit
gezondheid, kantoorschoonmaak

3 actiepunten om de luchtkwaliteit in uw kantoor te verbeteren

Slechte binnenlucht in kantoren verlaagt de productiviteit en verhoogt het verzuim: "Zieke gebouwen maken mensen ziek". Goede redenen om luchtkwaliteit hoog op uw agenda te zetten als facility manager. In deze blog vindt u 3 haalbare actiepunten.
12-02-2019
3 min.
Revolutionaire Techniek
innovatie, kantoorschoonmaak, duurzaamheid

Revolutionaire schoonmaaktechniek betekent einde van dweil

Een nieuw innovatietraject bij Care zorgt al meteen voor een doorbraak. Wie had gedacht dat schoonmaken helemaal opnieuw uitgevonden kon worden? Bjorn Van der Auwera (Operational Manager bij Care) vertelt ons er alles over.
28-03-2019
1 min.