23-05-2019

Waar moet u aan denken bij het opstarten van een cleanroom?

Een cleanroom op een doordachte manier laten bouwen en een goede basis geven om later op een kwalitatieve manier in te kunnen werken, is extreem belangrijk. Waar moet u dan op letten? Wouter Heggerick (District Manager bij Care Expert Cleaning) geeft enkele tips. 

 

1. Hoe gaat u de cleanroom gebruiken?

Uiteraard is het belangrijk om te weten welke activiteiten uw bedrijf precies gaat uitvoeren in welk lokaal, dit zal de classificatie van de cleanroom bepalen. Hou ook rekening met het aantal personen dat maximaal in het lokaal zal werken.

2. Vergeet de faciliteiten voor de schoonmakers niet!

Denk aan een extra ruimte waar het schoonmaakmateriaal zuiver en droog kan worden opgeborgen. Voorzie bij de indeling en installatie ook aftap van zuiver water in de cleanroom, zodat de cleaning operator water dit kan gebruiken om te reinigen.

3. Let op een goede kwaliteit van afwerking

Voorzie een hoge graad van afwerking, zonder oneffenheden, want hier kunnen microdeeltjes achter blijven. Neem een gekwalificeerde bouwer onder de arm, zodat u zeker bent van het gebruik van correcte materialen.

4. Volledig clean vlak voor u opstart

Voor de finale afwerking in de cleanroom laat u best al een eerste bouwschoonmaak uitvoeren, zodat het fijn bouwstof verwijderd is. Denk hierbij ook aan een eerste reiniging van de luchtkanalen en het afplakken van de luchtroosters. Zo vermijdt u bevuiling van de nieuwe kanalen.