03-09-2020

Global Talent Acquisition Day: Interview met Ellen Van Den Bergh (werving en selectie)

Vandaag is het Global Talent Acquisition Day. In een dienstenbedrijf zoals Care zijn de eigen mensen het allerbelangrijkste kapitaal. Het ideale moment om even te horen bij onze verantwoordelijke werving en selectie hoe Care kijkt naar de talenten van (nieuwe) medewerkers. We laten Ellen Van Den Bergh aan het woord.

 

Ellen werkt al 9 jaar voor Care. Zij is begonnen op personeelsadministratie, coördineerde vanaf 2015 de rekrutering van arbeiders en deed ook personeelsadministratie bij de business unit Expert Cleaning  (cleanroomsector). Sinds september 2019 ligt de focus volledig op de werving en selectie van bedienden en zorgt ze voor ondersteuning op vlak van arbeidersvacatures.

Hoeveel cv’s krijg je binnen per week?

Ongeveer 100 stuks.  

Hoeveel interviews doe je per week?

Voor Corona waren het er 10 per week, vanaf Corona zijn de openstaande vacatures voor bedienden duidelijk sneller ingevuld. We krijgen ook meer spontane sollicitaties binnen voor bedienden en arbeiders.  

Welke jobs is het moeilijkste om in te vullen?

Teamleiders zijn niet altijd eenvoudig om te vinden. Regio West-Vlaanderen is moeilijk wat betreft schoonmaakmedewerkers. Klanten zijn vaak moeilijk bereikbaar met het openbaar vervoer. Het is een dunner bevolkte regio met een erg lage werkloosheid.

Hoe verloopt het selectieproces bij leidinggevenden, sales en backoffice?

 1. Ik doe eerst een intake met de hiring manager, de afdeling waar iemand voor wordt gezocht, zodat we goed afstemmen wat waar zij het accent leggen in het profiel. Zo weten we wat de absolute vereisten zijn en wat de nice to haves. Soms zoeken we ook in een specifieke regio.
 2. De vacature wordt online gezet op verschillende kanalen, onder andere www.werkenbijcare.be
 3. Wanneer de CV’s binnenkomen, dan bekijk ik ze en stem ik af met de hiring manager.
 4. Daarna doe ik een telefonische screening om dieper in te gaan op de CV en te kijken naar dealbreakers. Passen de waarden van de persoon bij Care bv mensgerichtheid, wat is de motivatie, over welke looncategorie praten we en is de kandidaat voldoende flexibel qua uren bv bij teamleider is dit erg belangrijk.
 5. Dan nodig ik een aantal personen uit: dat kan live of online zijn.
 6. Ik doe een referentiecheck en bezorg deze samen met feedback over het eerste gesprek aan de hiring manager.
 7. De volgende ronde is een gesprek met hiring manager (dit is de rechtstreeks leidinggevende).
 8. De laatste ronde is een gesprek met de HR manager.

Hoe verloopt het selectieproces bij schoonmaakmedewerkers?

 1. De Teamleider of District Manager geeft de opdracht om een vacature te plaatsen. Ik check of de informatie volledig is (opstartmoment, type contract, soort schoonmaakwerk). Samen vullen we die dan aan.
 2. De vacature wordt online gezet op verschillende kanalen, onder andere www.werkenbijcare.be
 3. De CV’s worden rechtstreeks naar de leidinggevende gestuurd, in dit geval is dat de Teamleider. Zij selecteren mogelijke kandidaten.
 4. Dan volgt een persoonlijk gesprek of een telefonische screening bij dringende vacatures.

 

Hoe worden jobs intern gecommuniceerd?

Wij laten de kans aan bestaande medewerkers om voor een job te solliciteren. Teamleiders geven de informatie over tijdelijke jobs door aan hun eigen team, we communiceren via de gesloten Facebook groep voor de medewerkers en via het intern personeelsmagazine. Op dat moment vragen wij ook aan de medewerkers om mensen door te geven die voor Care zouden willen werken. Die referrals zorgen voor de beste kandidaten, want ze horen uit eerste hand hoe Care werkt.

Waar let je op tijdens de werving en selectie?

 • Bij de keuze tussen talent/competenties of ervaring/diploma: de combinatie is ideaal. Maar voor Care is motivatie en potentieel heel belangrijk.
 • Welke basisskills zijn er nodig om bij Care te werken: sociaal aangelegd zijn, initiatief willen nemen
 • De selectie is gebaseerd op: een checklist van vereisten voor de job, heeft iemand een soortgelijke ervaring dan geeft dat meer kans, is er een bepaalde taalkennis nodig, ...

Wat na de aanwerving? Zijn er opleidingen en kansen om door te groeien?

Er is voldoende budget voor individuele opleidingen, je kan je interesse aangeven bv rond functieverbreding. We zijn bij HR aan het kijken naar persoonlijke ontwikkelingsplannen. Sowieso krijg je bij Care wel kansen om door te groeien, zowel als bediende als arbeider.

Wil je ook bij Care werken? Klik dan op onderstaande button. 

#werkplezier #goedwerkgeverschap #jobs